Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:MÁV: Jó lenne, ha karácsonyra helyreállna a vasúti közlekedés

Cikk:


MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2008. december 22.

Amint az ismeretes, a MÁV és a VDSzSz december 21-én, vasárnap 17 órakor egyeztetést tartott. Nem született megállapodás, a legközelebbi egyeztetésre ma délután öt órakor kerül sor. A MÁV azt szeretné, ha a sztrájkolók befejeznék a sztrájkot, vagy legalábbis felfüggesztenék a munkabeszüntetést, hogy minél előbb helyreálljon a rend, a menetrend. Amennyiben erre a mai napon nem kerül sor, a karácsonyi ünnepekre nem állhat helyre a vasúti közlekedés.     

Ez a vasutasok többségének óhaja, és ez az utasok óhaja is. A sztrájkkal napról napra nő a veszteség, ami nem jó a vasútnak, de jelentős károkat okoz a nemzetgazdaságnak is. Az erkölcsi kár felmérhetetlen, utasok pártolhatnak el a vasúti közlekedéstől, szünetel a nemzetközi vasúti összeköttetés – mindezek után a bizalomvesztés nehezen hozható helyre.  

Nem vasutas sztrájkról van szó, s nem is általános sztrájkról, hanem VDSzSz-sztrájkról! Világosan mutatja ezt a tényt az, hogy a több mint egy hete tartó munkabeszüntetésben a MÁV-START Zrt. kocsivizsgálói, jegyvizsgálói (kalauzok) és pénztárosai közül sztrájkolnak mintegy tízszázaléknyian. A MÁV Zrt. forgalomirányítói közül még kevesebben – általában 50-60 fő – sztrájkol csak naponta, ami 4 százalék sztrájk-támogatottságot mutat. A mozdonyvezetők nem sztrájkolnak. A vasúti közlekedés speciális volta miatt a sztrájkolók mégis megbénítják egy-egy vasútvonal, állomás forgalmát.

A vasutasság híres az összetartozásról. Most, amikor az ország a karácsonyi ünnepekre készül, nem lenne illő és méltatlan lenne a vasúthoz, hogy cserbenhagyva utasait – nem tudná biztosítani az alapvető szolgáltatást.

A MÁV vezetése bízik abban – ehhez kéri a VDSzSz partnerségét –, hogy felülkerekedik az értelem és az érzelem, annak érdekében, hogy ismét közlekedjen valamennyi vonat karácsonykor.

A VDSzSz Szolidaritás munkabeszüntetése miatt továbbra is bizonytalan a vasúti menetrend. Ezért útvonal rövidülésekre és jelentős késésekre kell számítani. A MÁV a lehetőségeihez képest megszervezi a vonatközlekedést, természetesen a vasúti biztonsági előírások betartásával.

Vasúti közlekedési helyzetkép hétfőn reggel

Budapesten csak a Keleti pályaudvaron nincs vonatközlekedés, a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar működik. A Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok Vácra, Veresegyházára és Esztergomba. A Déliből pedig Székesfehérvárra, Pusztaszabolcsra és Dunaújvárosig lehet eljutni vonattal.

Budapest környékén, Rákoshegy-Újszász-Szolnok között járnak a vonatok. A ceglédi vonatok és a Szeged felőliek Kőbánya-Kispestig közlekednek, illetve innen indulnak. Rákoson, Aszódon és Hatvanban sztrájkolnak, ezért csak Pécel és Gödöllő között jár egy-egy vonat, de Budapestre nem tudnak eljutni innen. A szolnoki pályaudvar is üzemel, továbbá a ceglédi is.

Miskolc Tiszai pályaudvaron sztrájkolnak, ezért Ózd felé, továbbá Hidasnémeti, Szerencs felé nincs vasúti összeköttetés. Nyékládháza és Hort-Csány között járnak a vonatok.  

Debrecen, Nyíregyháza környékén közlekednek a vonatok, Mátészalkán nem járnak. Szeged állomás nem indít, nem fogad, a budapesti közlekedés Kiskundorozsma állomásról bonyolódik. Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják utasainkat. Szeged-Rókusról kisebb késésekkel közlekednek Békéscsabára a vonatok. Nem járnak a vonatok Kisszénás-Kondoros, Mezőtúr-Orosháza-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Battonya, valamint Szeged-Szabadka között.

Szombathely állomás még mindig nem tud indítani és fogadni vonatokat, az utasokat a korábbi gyakorlatoknak megfelelően eljuttatják a vonatpótló autóbuszok azokhoz az állomásokhoz (Vép és Püspökmolnári, Ják-Balogunyom és Acsád), ahonnét továbbközlekedhetnek vonatokkal.  

A dél-balatoni vasútvonalon most közlekednek a vonatok. Akadozik viszont a közlekedés Kaposvár térségében.

A nappalos műszakváltás után, nyolc óra után változhat a helyzet, attól függően, hogy hol és milyen arányban sztrájkolnak.

A MÁV-START Zrt ezúton is tájékoztatja az utasokat, hogy a szakszervezeti sztrájk ideje alatt a MÁV-START Zrt. honlapján folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét. A www.mav-start.hu oldal sárga színnel kiemelt „Sztrájk percről-percre” rovatban rendszeresen frissítésre kerülnek a személyszállító vonatok indulására vagy kimaradására vonatkozó információk. Telefonon is érdeklődhetnek, a MÁVDIREKT számán, a 06-40-49-49-49-esen.

Ugrás vissza Ugrás vissza...