Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:VDSzSz sztrájk bejelentés – előzetes tájékoztatás a MÁV-START intézkedéseiről

Cikk:

MÁV-START Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2009. május 4.


A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete április 30-ára bejelentett vasúti sztrájkját, május 8-án 0.00 órától 18.00 óráig tartó időszakra helyezte át. A sztrájk támogatottsága és a vasúti forgalomra gyakorolt hatása még nem ismert.
Tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy sztrájk esetén késésekre, útvonal-rövidülésekre, vonatkimaradásokra kell számítani, a MÁV-START Zrt. intézkedéseivel igyekszik csökkenteni a sztrájk okozta kellemetlenségeket.

Utastájékoztatás

A munkabeszüntetés vonatközlekedésre gyakorolt hatásairól, az aktuális vasúti közlekedésről, a www.mav-start.hu oldalon fogunk folyamatosan frissített információkat megjeleníteni. Emellett a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat megerősített szolgálattal várja majd az érdeklődőket a 06 40 49 49 49-es telefonszámon. Nagyobb állomásainkon személyes utastájékoztatási feladatokat ellátó kollégák segítik majd utasainkat az informálódásban. A színes, MÁV-START Információ feliratú mellényt viselő dolgozók az utasterekben, peronokon tájékoztatják majd az utasokat az aktuális vasúti közlekedési helyzetről, a díjszabási tudnivalókról, a késésekről, járatkimaradásokról, az egyéb utazási lehetőségekről.

Helyjegyek és pótjegyek nélkül az InterCity járatokon

A sztrájk időtartama alatt, belföldön, a munkabeszüntetés által érintett vonalainkon közlekedő InterCity vonatok helyjegy és pótjegy megváltása nélkül lesznek igénybe vehetőek.

Előre megváltott menetjegyek esetében történő visszatérítések:

Amennyiben utasaink a sztrájk időszakára szóló utazásukról lemondanak, a fizetett menetdíjat, IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítjük a pénztárakban.

A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát kezelési költség levonása nélkül térítjük vissza.

A megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk meghirdetésének időpontjától, a sztrájk lemondását vagy felfüggesztését követő 5. nap 24.00 órájáig  igényelhető költségmentesen (kezelési költség nélkül). Az egyéb úton benyújtott visszatérítési igényeket a sztrájkot követő egy hónapig van módunkban befogadni.  

Ha az utasaink nemzetközi vonat elmaradása miatt mondanak le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díj kezelési költség levonása nélküli visszatérítésére jogosultak. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell.
A sztrájk miatt a fel nem használt egy útra, illetve menettérti útra érvényes menetjegyek visszatérítésén túlmenően a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területére a sztrájk időpontjában, félhavi bérlettel, havibérlettel, vasutas félhavi bérlettel, vasutas bérlettel, tanuló félhavi bérlettel, tanuló bérlettel, 30 napos bérlettel (továbbiakban bérlet) rendelkező – a sztrájk miatt – más közforgalmú helyközi tömegközlekedési eszközt térítés ellenében igénybevevő utasok részére költségtérítést biztosítunk a sztrájk lemondását illetve felfüggesztését követő 7. nap 24.00 óráig.

A költségtérítés lebonyolítására az alábbi előírások vonatkoznak:

Amennyiben a bérlettel rendelkező utas, a sztrájk ideje alatt, a bérleten feltüntetett viszonylatban, térítés ellenében más tömegközlekedési vállalat közforgalmú helyközi közlekedési szolgáltatását (VOLÁN, HÉV stb.) vette igénybe, azért részére a MÁV-START Zrt. az átadott tömegközlekedési menetjegyek darabszámának megfelelő mennyiségű, a vasúti bérlet kilométer távolságával megegyező, dolgozók esetében teljesárú, tanulók esetében 50%-os, 2. kocsiosztályra szóló vasúti menetjegy árának megfelelő összeget térít meg.

Egy utas naponta egy oda és egy vissza útra szóló menetjegy alapján igényelheti a költségtérítést.
A sztrájk időszakában érvényes bérlettel nem rendelkező utasok részére költségtérítésre nincs lehetőség. Helyi tömegközlekedési menetjegy (pl. BKV jegy) alapján költségtérítésre nincs lehetőség.

A MÁV-START Zrt. honlapján a www.mav-start.hu oldalon az utasok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a legfontosabb információkat a sztrájkkal kapcsolatban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...