Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A MÁV-Start Zrt közleménye a felfügesztett VDSZSZ-sztrájkról

Cikk:

MÁV-START Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság
2009. május 8.


A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a május 8-án 0.00 órától 18.00 óráig meghirdetett vasúti sztrájkot 12.00 órakor felfüggesztette.

• A sztrájk felfüggesztését követően, május 8-án pénteken  belföldön, az InterCity vonatok helyjegy és pótjegy megváltása nélkül vehetőek igénybe.
• Pénteken éjfélig, valamennyi busztársaság elfogadja egyes járatain a  MÁV-START Zrt. által kiszolgáltatott, a sztrájk ideje alatt érvényes vasúti bérleteket. A Volán Társaságok járatai a vasúti bérlettel megegyező viszonylatban vehetők igénybe. A vasúti bérletekkel igénybe vehető járatok listája a www.mav-start.hu oldalon érhető el.
• Május 8-án, pénteken éjfélig, a BKV Zrt. a 2-es 3-as metró vonalain is elfogadja a MÁV-START Zrt. által kiállított érvényes vasúti bérleteket, illetve a meghatározott autóbusz és villamos járatokon is, melynek listája elérhető a Személyszállító Vasúttársaság honlapján.
• A MÁV-START Zrt. bizonyos viszonylatokban vonatpótló buszokat közlekedtet, amely vonatpótló autóbuszok pontos menetrendje a www.mav-start.hu oldalon olvasható. A vonatpótló autóbuszok a viszonylatokra megegyező érvényes vasúti bérletekkel vagy vasúti menetjegyekkel vehetőek igénybe.

A MÁV-START Zrt. ezekkel az intézkedésekkel is igyekszik csökkenteni a sztrájk miatt az utazással kapcsolatos kényelmetlenségeket.

Előre megváltott menetjegyek esetében történő visszatérítések:

Amennyiben utasaink a sztrájk időszakára szóló utazásukról lemondanak, a fizetett menetdíjat, IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítjük a pénztárakban.

A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát kezelési költség levonása nélkül térítjük vissza.
A megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk meghirdetésének időpontjától, a sztrájk lemondását vagy felfüggesztését követő 5. nap 24.00 órájáig (május 13. 24.00)   igényelhető költségmentesen (kezelési költség nélkül). Az egyéb úton benyújtott visszatérítési igényeket a sztrájkot követő egy hónapig van módunkban befogadni.

Ha az utasaink nemzetközi vonat elmaradása miatt mondanak le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díj kezelési költség levonása nélküli visszatérítésére jogosultak. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell.

A sztrájk miatt a fel nem használt egy útra, illetve menettérti útra érvényes menetjegyek visszatérítésén túlmenően a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területére a sztrájk időpontjában, félhavi bérlettel, havibérlettel, vasutas félhavi bérlettel, vasutas bérlettel, tanuló félhavi bérlettel, tanuló bérlettel, 30 napos bérlettel (továbbiakban bérlet) rendelkező – a sztrájk miatt – más közforgalmú helyközi tömegközlekedési eszközt térítés ellenében igénybevevő utasok részére költségtérítést biztosítunk a sztrájk lemondását illetve felfüggesztését követő 7. nap 24.00 óráig (május 15. 24.00).

A költségtérítés lebonyolítására az alábbi előírások vonatkoznak:


Amennyiben a bérlettel rendelkező utas, a sztrájk ideje alatt, a bérleten feltüntetett viszonylatban, térítés ellenében más tömegközlekedési vállalat közforgalmú helyközi közlekedési szolgáltatását (VOLÁN, HÉV stb.) vette igénybe, azért részére a MÁV-START Zrt. az átadott tömegközlekedési menetjegyek darabszámának megfelelő mennyiségű, a vasúti bérlet kilométer távolságával megegyező, dolgozók esetében teljesárú, tanulók esetében 50%-os, 2. kocsiosztályra szóló vasúti menetjegy árának megfelelő összeget térít meg.

Egy utas naponta egy oda és egy vissza útra szóló menetjegy alapján igényelheti a költségtérítést.
A sztrájk időszakában érvényes bérlettel nem rendelkező utasok részére költségtérítésre nincs lehetőség. Helyi tömegközlekedési menetjegy (pl. BKV jegy) alapján költségtérítésre nincs lehetőség.

A költségtérítés csak azokra az esetekre vonatkozik, amely viszonylatokra a Volánnal, vagy BKV-val történt megállapodás nem terjedt ki.
 
A MÁV-START Zrt. honlapján a www.mav-start.hu oldalon olvashatóak az utastájékoztatási információk, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat 06 40 49 49 49-es telefonszámán kérhetnek felvilágosítást az utasok.

Ugrás vissza Ugrás vissza...