Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Továbbra is bizonytalan a vasúti közlekedés - a MÁV arra törekszik, hogy minél több vonat közlekedjék

Cikk:


MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2008. december 19.


A nappalos műszakon múlik, hogy milyen lesz a szombati vasúti közlekedés, mert sajnos a még elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás hiányában - miután a VDSzSz nem fogadta el a MÁV ajánlatát - továbbra is bizonytalan és kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés. A vasúttársaság a lehetőségeihez képest, ahol a vasútüzem-biztonsági feltételek megteremtődnek, közlekedteti a vonatokat.

A forgalomirányítók többsége és a valamennyi mozdonyvezető munkába állt.  A MÁV-START Zrt-nél dolgozó, összesen 1149 munkára vezényelt munkavállaló (jegyvizsgáló, műszaki kocsivizsgáló, pénztáros) közül a mai napon 262-en sztrájkolnak, 887-en dolgoznak.

A Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok Vácra, Esztergomba és Veresegyházára, a Keleti és a Déli pályaudvar nem működik. Rákosról megy vonat Újszász-Szolnokra, illetve Hatvanba. A Kelenföldi pályaudvart használják a győri, a pusztaszabolcsi és a székesfehérvári vonatok. Szolnok-Nyíregyháza vonalon van közlekedés. Miskolcon sztrájkolnak. Hatvan-Nyékládháza, Szerencs-Sátoraljaújhely és Szerencs-Hidasnémeti között Bz-motorvonatok járnak. Eger és Füzesabony között nem közlekednek a vonatok. Debrecenben és Nyíregyházán ugyanúgy sztrájkolnak, mint eddig, akadozik a közlekedés.

Szeged állomás nem indít és nem fogad vonatot: a forgalmi szolgálattevő és két váltókezelő is sztrájkol. A vonatok Kiskundorozsmáról indulnak és oda is érkeznek Budapestről. Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják az utasokat. Szeged állomás sztrájkja miatt Békéscsabára és Békéscsabáról Szeged-Rókus állomásról és állomásra érkeznek a vonatok, 10-15 perces késéssel. Itt a városi tömegközlekedést vehetik igénybe utasaink. Továbbra sincs vonatközlekedés a Kisszénás-Kondoros, a Mezőhegyes - Battonya, a Mezőhegyes-Orosháza-Mezőtúr és Szeged - Szabadka közötti vonalon.

Szombathely állomás a váltókezelők munkabeszüntetése miatt még mindig nem tud indítani és fogadni vonatokat, az utasokat a korábbi gyakorlatoknak megfelelően eljuttatják a vonatpótló autóbuszok azokhoz az állomásokhoz (Vép és Püspökmolnári, Ják-Balogunyom és Acsád), ahonnét továbbközlekedhetnek vonatokkal. Répcelak állomáson a forgalmi szolgálattevő is sztrájkot jelentett, így a Szombathely-Hegyeshalom vonalon is leállt a személyszállítás a nappali szolgálatban. Szombathely-Kőszeg állomások között a személyvonat-közlekedés szintén szünetel.
 
Zalaegerszegen a nappali műszakban az átmenő személyforgalom biztosított, a forgalmi szolgálatra jelentkező munkatársak közül mindenki felvette a munkát. Továbbra is a jegyvizsgálók korlátozhatják az induló vonatközlekedést. Zalaegerszeg és Ukk között a korábbi gyakorlatnak magfelelően, vonatpótló autóbuszok közlekednek. Ukk állomástól Bz-motoros vonatközlekedés biztosított. 
 
Celldömölk állomás a nappalos szolgálatban ismét indít és fogad személyvonatokat. Az átmenő személyvonat forgalom biztosított az állomáson. A jegyvizsgálók sztrájk-támogatottsága itt is kb. 90%-os, ezért a vonatok indulását most is a jegyvizsgálók határozzák meg.
 
Veszprémben a forgalmi munkavállalók közül mindenki felvette a munkát. A jegyvizsgálók határozzák meg a vonatok indulását, akiknek kb. 50%-a dolgozik. Az átmenő személyvonat-forgalom biztosított.

Vonal

Helyzet

Budapest-Nagykanizsa

A vonatok közlekednek Nagykanizsa-Zamárdi felső, valamint Székesfehérvár-Szabadi Sóstó között..

Kaposvár-Siófok

Nem közlekednek a vonatok.

Kaposvár-Fonyód

Nem közlekednek a vonatok.

Somogyszob-Bszentgyörgy

Nem közlekednek a vonatok.

Somogyszob-Nagyatád

Nem közlekednek a vonatok.

Budapest-Pécs

A személyvonatok Pécs-Pusztaszabolcs között közlekednek. Az IC vonatok nem közlekednek.

 

Dombóvár-Gyéknyes

Dombóvár-Gyékényes között nincs vonatközlekedés

Sárbogárd-Székesfehérvár

 Közlekednek a vonatok.

Rétszilas-Bátaszék

Közlekednek a vonatok.

Godisa-Komló

Nem közlekednek a vonatok.

Dombóvár-Bátaszék

Közlekednek a vonatok.

Pécs-Gyékényes

A vonalon részleges a vonatforgalom. Pécs és Barcs között időszakosan közlekednek a vonatok.

Szentlőrinc-Sellye

Részlegesen közlekednek a vonatok.

Pécs-Pécsvárad

Közlekednek a vonatok.

Pécs-Mohács

Villány-Magyarbóly

Részlegesen közlekednek a vonatok.


A MÁV Cargo Zrt. tehervonatai továbbra is zavartalanul közlekednek az egész területen.

A MÁV-START Zrt ezúton is tájékoztatja az utasokat, hogy a szakszervezeti sztrájk ideje alatt a MÁV-START Zrt. honlapján folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét. A www.mav-start.hu oldal sárga színnel kiemelt „Sztrájk percről-percre" rovatban rendszeresen frissítésre kerülnek a személyszállító vonatok indulására vagy kimaradására vonatkozó információk.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...