Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vasárnap sem fogadta el a VDSzSz, a még elégséges szolgáltatás MÁV-os ajánlatát

Cikk:


MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság    
Budapest, 2008. december 21.


A MÁV és a VDSzSz december 21-én, vasárnap 17 órakor egyeztetést tartott. A vasúttársaság közölte: a szakszervezeti követeléseket továbbra sem áll módjában teljesíteni, mert azok irreálisak, nem jogszerűek, s a teljesítésnek nincs meg a gazdasági fedezete. A még elégséges szolgáltatásban sem született megállapodás, a MÁV szombati, 506 vonat közlekedésére tett javaslat a VDSzSz számára elfogadhatatlan.  A legközelebbi egyeztetésre december 22-én, hétfőn 17.00 órakor kerül sor.    

A MÁV Csoport vezetősége emlékeztet arra, hogy immár lassan egy éve tart a VDSzSz Szolidaritás „gördülő" sztrájkja. Ez idő alatt egyetlen egy alkalommal sem sikerült megállapodni a sztrájk ideje alatti biztosítandó még elégséges szolgáltatásról. Normál menetrend esetén naponta 3200 vonatot közlekedtet a MÁV-Start Zrt.

A MÁV ajánlatai az elmúlt hónapok során az elégséges szolgáltatás keretében működtetett vonatok számára 2008. februártól a következőképpen alakultak: 1852 járat (első februári ajánlat), majd ezt követően 1500, 1150,  974, december 18-án, csütörtökön, napi 724 vonat közlekedésére tett ajánlatot a vasút, december 20-án szombaton 506 vonat közlekedésére, amit december 21-én megismételt.  

Sajnálatos módon a VDSzSz mereven ragaszkodva korábbi álláspontjához, a számára az elfogadható vonatok számát nem volt hajlandó növelni. A MÁV folyamatos kompromisszum keresése ellenére a VDSzSz egyszer sem fogadta el a még elégséges szolgáltatásra vonatkozó javaslatot.

A VDSzSz tántoríthatatlanul ragaszkodik a csupán 372 vonat közlekedéséhez. Abba a 13 évvel ezelőtt rögzített megállapodásba kapaszkodnak, amely arra az egy alkalomra volt érvényes egy olyan időszakban, amikor a napi leközlekedtetett vonatszám 2700 körül volt. Ez már nem hatályos, megváltozott a vasúti menetrendi szerkezet, de változtak az utazási szokások is.  

A VDSzSz a még elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalások során is bebizonyította: nem akar megállapodni: mindenáron sztrájkolni akar. A VDSzSz nem látja be, vagy nem akarja belátni, hogy olyan célokat lebegtet a sztrájkba szólított munkatársak előtt, amelyek teljesíthetetlenek, irreálisak és törvénytelenek.

A MÁV Csoport bízott abban, hogy az utasok érdekeit a VDSzSz is fontosnak tartja és ennek fényében megegyezés születhet. A MÁV ebben a helyzetben ígéri: a biztonsági feltételek mellett továbbra is gondoskodik - lehetőségei szerint - az utasok elszállításáról, megszervezi a vonatközlekedést, ahol csak lehet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...