Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A MÁV vezetése nyugalmat, higgadtságot és felelőssételjes magatartást vár valamennyi munkavállalójától

Cikk:


MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2008. december 16.


A vasúttársaság fegyelmezett, higgadt, indulatok nélküli magatartásra szólítja fel munkatársait, így a VDSzSz Szolidaritás sztrájkoló tagjait is. Az emberi méltóság megtartása rendkívül fontos ebben a kiélezett helyzetben is. A MÁV vezetése - ezt elősegítendő - felhívta a munkahelyi vezetők figyelmét arra, hogy mindenkinek joga van sztrájkolni, de dolgozni is - ez alkotmányos jog.

December 16-án reggel, Rákos állomáson kisebb incidens történt a nappalos szolgálatváltás kapcsán. Az ottani rendelkező forgalmi szolgálattevő és a vasúti biztosítóberendezés táblakezelője egyszerre, egy időben döntött úgy, hogy nem veszi fel a munkát. Ezért a csomópont- és az állomás vezetése úgy határozott, hogy a forgalom irányítását az állomásfőnök veszi át, mindkettőjük feladatát elvégezve. Erre a Munka Törvénykönyve lehetőséget biztosít.

A szolgálat átvételét a beosztott és sztrájkot bejelentő két munkavállaló megpróbálta megakadályozni. Hosszas szabályismertetés és huzakodás után végül is 9 óra 10 perckor az állomásfőnök átvehette az irányítást, az Állomási Végrehajtási Utasítás, rendkívüli eseményekre vonatkozó szabályozása alapján. Tehát az átvétel szabályos és jogszerű volt.  

A vasúttársaság ismételten hangsúlyozza, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmánya alapján (1949. évi XX. törvény) mindenkinek joga van a munkához, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához.


Ugrás vissza Ugrás vissza...