Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A VDSZSZ nem fogadta el a MÁV kompromisszumos ajánlatát a még elégséges szolgáltatásokban

Cikk:


MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2008. december 18.

A MÁV és a VDSzSz vezetése csütörtökön este nyolc órakor folytatta a sztrájk alatti egyeztető tárgyalását. A MÁV START Zrt. a reggeli egyeztetésen kompromisszumos javaslatot tett annak érdekében, hogy a sztrájk ideje alatt is biztosítható legyen a kiszámítható, bár csökkentett formájú menetrend. A korábbi javaslata a MÁV-nak 976 vonatról szólt. A mostani javaslat szerint az összes vonatból a sztrájk ideje alatt 724 vonat (a járatok 20 százaléka) közlekedne. Az ajánlatot a VDSzSz nem fogadta el, továbbra is az az álláspontja, hogy a sztrájk ideje alatt csak 372 vonat közlekedésében látják a még elégséges szolgáltatás mértékét.  

Ilyen formában a még elégséges szolgáltatásról nincs megállapodás, a vonatközlekedés továbbra is bizonytalan és kiszámíthatatlan lesz, mint eddig.

A MÁV szerint a 724 vonatközlekedés azt jelentette volna, hogy a még elégséges szolgáltatás keretén belül a budapesti elővárosi vonalakon a csúcsidőben, reggel 5.00 és 8.00 óra, illetve 15.00 és 19.00 óra között 3-4 pár vonat közlekedne. A 22.00 órás műszakváltás után a könnyebb hazajutás érdekében további egy pár vonat szállítaná az utasokat a budapesti elővárosi vonalakon. A többi, nagyobb forgalmat lebonyolító vasútvonalakon reggel és este 2-2 pár vonat, a gyengébb forgalmú vonalakon pedig 3 pár vonat látná el az utas-kiszolgálást.

A MÁV START Zrt. ezzel szerette volna garantálni azt, hogy az utasok a tovább gördülő sztrájk ideje alatt - igaz csökkentett vonatmennyiséggel - viszonylag kiszámítható menetrend alapján jutnának el úti céljaikhoz, megtervezhetnék az utazást. Különös jelentősége lenne ennek most, amikor közeledik a hétvégi hazautazás és aranyvasárnap. A VDSzSz ebben nem volt partner most sem, így ellehetetleníti a hétvégi vasúti utazásokat

Közlekedési helyzetkép

A VDSzSz Szolidaritás munkabeszüntetése miatt továbbra is bizonytalan a vasúti menetrend. Ezért útvonal rövidülésekre és jelentős késésekre kell számítani. A MÁV viszont a lehetőségeihez képest megszervezi a vonatközlekedést, a vasúti biztonsági előírások betartásával.

Budapest Déli pályaudvaron és a Keleti pályaudvaron jelenleg nincs vonatközlekedés, de a Nyugati pályaudvar működik.

Sztrájkolnak Rákoshegy, Veresegyház, Miskolc, Mezőzombor, Emőd, Nyékládháza, Szombathely, Celldömölk, Siófok, Szentlőrinc, Pécs, Kaposvár, Szeged állomáson.

A ceglédi és a váci vonalon kétórás közlekedési rend van. Budapest Kelenföld-Székesfehérvár-Lepsény, illetve a pusztaszabolcsi, dunaújvárosi vonalon is van eljutási lehetőség Kelenföldig A Kelenföldi pályaudvarra érkeznek és indulnak vonatok a Budapest-Komárom, Győr vonalon.  

Miskolc környékén az utasokat Bz-motorvonatok szállítják: Ózd,  Tornanádaska, Füzesabony, Hatvan felé. Debrecen, Nyíregyháza környékén néhány vonat közlekedik. Szeged állomás nem indít, nem fogad, a budapesti közlekedés Kiskundorozsma állomásról bonyolódik. Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják utasainkat. A helyi személyvonatokat ritkítják, személyzetét hatékonyabban használhatják fontosabb vonatoknál. Szeged-Rókusról kisebb késésekkel közlekednek Békéscsabára a vonatok. Nem járnak a vonatok Kisszénás-Kondoros, Mezőtúr-Orosháza-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Battonya, valamint Szeged-Szabadka között. Baja, Kecskemét, Békéscsaba helyzete egy-egy vonat kimaradása mellett kielégítő, késések mindenütt vannak.
 
Szombathely állomás még mindig nem tud indítani és fogadni vonatokat, az utasokat a korábbi gyakorlatoknak megfelelően eljuttatják a vonatpótló autóbuszok azokhoz az állomásokhoz (Vép és Püspökmolnári, Ják-Balogunyom és Acsád), ahonnét továbbközlekedhetnek vonatokkal.

Zalaegerszegen az átmenő forgalom biztosított, a forgalmi szolgálatra jelentkező munkatársak közül mindenki felvette a munkát. A jegyvizsgálók korlátozták a vonatközlekedést, összesen három vonatot tudtak indítani; Szombathely, Nagykanizsa és Hodos irányába. Zalaegerszegről Ukk állomásig továbbra is vonatpótló autóbuszokkal juttatják el az utasokat. Ukk állomástól Bz-motoros vonatközlekedés biztosított. Celldömölkön a korábbiakhoz hasonlóan az átmenő személyforgalom biztosított, bár a forgalmi szolgálatban dolgozó munkatársak itt sem befolyásolják a személyvonatok közlekedését.

Vonal

Helyzet

Budapest-Nagykanizsa

Siófok sztrájkol, ezért csak részleges a közlekedés.

Kaposvár-Siófok

Nem közlekednek a vonatok.

Kaposvár-Fonyód

Nem közlekednek a vonatok.

Somogyszob-Bszentgyörgy

Nem közlekednek a vonatok.

Somogyszob-Nagyatád

Nem közlekednek a vonatok.

Budapest-Pécs

Bizonytalan a közlekedés a jegyvizsgálók sztrájkolnak. A személyvonatok Pusztaszabolcs és Dombóvár között közlekednek.

Dombóvár-Gyékényes

Nem közlekednek a vonatok.

Sárbogárd-Székesfehérvár

 Közlekednek a vonatok.

Rétszilas-Bátaszék

Közlekednek a vonatok.

Godisa-Komló

Jegyvizsgáló sztrájkja miatt nem közlekednek a vonatok.

Dombóvár-Bátaszék

Közlekednek a vonatok.

Pécs-Gyékényes

A vonalon részleges a vonatforgalom. Pécs és Barcs között közlekednek a vonatok.

Szentlőrinc-Sellye

Részlegesen közlekednek a vonatok.

Pécs-Pécsvárad

Közlekednek a vonatok.

Pécs-Mohács

Villány-Magyarbóly

Részlegesen közlekednek a vonatok. Jelenleg Pécs-Villány viszonylatban lehet utazni.   Villány-Magyarbóly között nem közlekednek a vonatok.

A MÁV-START Zrt ezúton is tájékoztatja az utasokat, hogy a szakszervezeti sztrájk ideje alatt a MÁV-START Zrt. honlapján folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét. A www.mav-start.hu oldal sárga színnel kiemelt „Sztrájk percről-percre" rovatban rendszeresen frissítésre kerülnek a személyszállító vonatok indulására vagy kimaradására vonatkozó információk.

Ugrás vissza Ugrás vissza...