Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A MÁV fellebezéssel él a fővárosi munkaügyi bíróság döntése ellen

Cikk:


MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2007. december 21.

A korábbi vasutassztrájkok kapcsán kialakult bírósági gyakorlat ismeretében a MÁV ZRt. nem kíván messzemenő következtetéseket levonni a Fővárosi Munkaügyi Bíróság mai elsőfokú, nem jogerős végzéséből. A vasúttársaság tanulmányozza az indokolást, azzal szemben mindenképpen fellebbezést fog benyújtani a Fővárosi Bírósághoz.

Ismeretes, hogy a MÁV és a MÁV-START ZRt. a szakszervezeti sztrájk napján – december 17-én – nyújtott be kérelmet a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz, a VDSzSz Szolidaritás által határozatlan idejű sztrájk jogellenességének megállapítása iránt.

A vasúttársaságok többek között azért tartják jogellenesnek a sztrájkot, mert a munkavállalók javadalmazását kollektív megállapodások rendezik 2007. évre, ezért emiatt nem lehet jogszerű a szakszervezet többlet-javadalmazás iránti sztrájkkövetelése. A VDSzSz Szolidaritás – ezzel a bérköveteléssel – a 2008. évtől hatályos nyugdíjszámítási rendszer kedvezőtlen hatásait kívánja kompenzáltatni a munkáltatókkal a jövőben nyugdíjba vonuló munkavállalók számára.
 
A vasúti mellékvonalak vonatkozásában a sztrájkfelhívásban megjelölt követeléseket a GKM teljesítette. Az ezzel kapcsolatban a munkáltatók felé megfogalmazott követelések tekintetében munkaügyi jogvitának van helye a vasúttársaságok és szakszervezet között, így az e miatt meghirdetett sztrájk ugyancsak jogszerűtlen – a vasúttársaság szerint.
Ugrás vissza Ugrás vissza...