Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A tehervonatok zavartalanul közlekednek a sztrájk alatt

Cikk:


MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2008. december 20.

Javult a vasúti közlekedés helyzete a budapesti elővárosban is, így jobbak a közlekedés feltételei. Hegyeshalom és Győr között a vonatok 90%-a közlekedett ma. Egy pár maradt ki. A MÁV Cargo Zrt. tehervonatai zavartalanul közlekednek az egész területén.

Budapest–Győr között másfél óránként biztosított a vasúti közlekedés, a vonatok a Kelenföldi pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek. Budapest-Kelenföld és Pusztaszabolcs, Székesfehérvár, illetve Dunaújváros között óránként közlekednek a vonatok. Az újszászi vonalon 1,5 óránként közlekednek a járatok, de változó, hogy Rákoshegyig vagy Kőbányáig.

A Budapest–Cegléd vasútvonalon is másfél óránkénti eljutás lehetséges, de a vonatok Kőbánya-Kispestig járnak, illetve onnan indulnak. A Nyugati pályaudvarról a Dunakanyarba  1-1,5 óránként, Vácrátót felé két 2 óránként járnak a szerelvények, Esztergom felé 3 óránként van közlekedés.

Rákoson ismét sztrájkolnak, emiatt Pécel és Gödöllő között van csak vonat közlekedés, majd busszal lehet Hatvanba utazni.

A még elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás hiányában – miután a VDSzSz nem fogadta el a MÁV ajánlatát – továbbra is bizonytalan és kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés. A vasúttársaság a lehetőségeihez képest, ahol a vasútüzem-biztonsági feltételek megteremtődnek, közlekedteti a vonatokat, így segíti a hazatérők eljutását.

A vasúttársaság azt reméli, hátha felülkerekedik a megértés és segítő szándék minden vasutas részéről annak érdekében, hogy az utasok a karácsonyi ünnepek előtt eljuthassanak úti céljaikhoz.  A MÁV azért kéri a VDSzSz partnerségét ebben, mert nem szeretne további feszültséget, bizonytalanságot, hitelvesztést az utasok körében. Mindezidáig nem volt a magyar vasút történetében példa arra, hogy közvetlenül karácsony előtt, illetve az ünnepek alatt – sztrájk miatt nehézkessé vált volna a vasúti közlekedés.

A MÁV és VDSzSz szombat délután öt órakor folytatja az egyeztető tárgyalást. A vasúttársaság bízik abban, hogy a szakszervezet átgondolja eddigi állásfoglalását, s ha nem szünteti be a sztrájkot, legalább a még elégséges szolgáltatásokhoz (napi 724 vonat közlekedése) hozzájárul. A vasúttársaság konstruktív magatartásával segíti elő a megállapodást. Ugyanakkor jelzi, hogy az irreális követeléseket továbbra sem áll módjában teljesíteni, mert a követelések megalapozatlanok jogi és gazdasági értelemben is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...