Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A MÁV csoport mindvégig kompromisszumos javaslatot tett a tárgyalóasztalra

Cikk:


MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2008. december 20.

A MÁV és a VDSzSz szombat délután öt órakor folytatja az immár 69. egyeztető tárgyalását. A vasúttársaság bízik abban, hogy a szakszervezet átgondolja eddigi állásfoglalását, s ha nem szünteti be a sztrájkot, legalább a még elégséges szolgáltatásokhoz (napi 724 vonat közlekedése) hozzájárul. A vasúttársaság konstruktív magatartásával segíti elő a megállapodást.   

A MÁV csoport vezetősége emlékeztet arra, hogy immár lassan egy éve tart a VDSzSz Szolidaritás gördülő sztrájkja. Ez idő alatt egyetlen egy alkalommal sem sikerült megállapodni a sztrájk ideje alatti még elégséges szolgáltatásról. A vasúttársaság úgy gondolja, hogy ezért a helyzetért a szakszervezet felelős.

A MÁV mindig kompromisszumos javaslattal állt elő, amikor arról szóltak az egyeztető tárgyalások, hogy a sztrájk ideje alatt a napi 3200 vonatból, mennyi az a vonatmennyiség, amivel még biztosítható a szükség-menetrend. Az első alkalmakkor természetesen a MÁV, valamennyi vonat közlekedését kérte a szakszervezettől. Mivelhogy a VDSzSz ezt nem fogadta el - az egyes munkabeszüntetések alkalmával - a vasúttársaság időről időre csökkentette a megajánlott még elégséges szolgáltatás mértékét, bízva abban, hogy az utasok érdekében megállapodás születhet. Az 1500 vonat után, körülbelül 1150 járatot, majd ezret, nemrég 974 vonat közlekedését javasolta a vasút a szakszervezetnek, december 18-án, csütörtökön pedig még lejjebb többet engedett, minden eddiginél: 724 naponta közlekedő vonatra tett ajánlatot.

A VDSzSz ezt is soknak tartotta, mint ahogy az előzőeket is, számukra az elfogadható vonatok száma egy nap alatt csupán 400. A MÁV mindig engedett, a VDSzSz egyszer sem fogadta el a javaslatot. A MÁV-nak mindig az utasok voltak fontosak, hogy a sztrájk ideje alatt is legyen egy garantált menetrend. A VDSzSz-nek önös érdekei kerültek előtérbe az utasok érdekeivel szemben. A végső kérdés csak az, vajon mindezek ismeretében melyik fél tanúsít konstruktív magatartást?

Ugrás vissza Ugrás vissza...