Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tájékoztatás az egyes európai szervezetekkel összefüggésben megjelent sajtóhírekkel kapcsolatban

Létrehozva: 2012. április 13.
Módosítás: 2012. április 13.
Forrás: Miniszterelnökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A magyar kormány 2012. március 30-án, jóval az április 7-ei határidő előtt elküldte válaszát az Európai Bizottságnak mind a két kötelezettségszegési eljárásban, valamint mind a két ún. adminisztratív levélre. Ez utóbbiak közül az egyik valóban az igazságszolgáltatási rendszerre vonatkozott. Az Európai Bizottság kérdéseire a kormány részletes választ adott, s jelenleg várjuk az Európai Bizottság visszajelzését.

Az Európa Tanácshoz tartozó Velencei Bizottság 2012. március 16-án hivatalos véleményt fogadott el a bírósági törvényekről, amelyben javaslatokat fogalmazott meg a bírósági törvények általuk kívánatosnak tartott módosítása céljával. A magyar kormány ezeket figyelembe véve módosító csomagot terjesztett az Országgyűlés elé, amely módosító csomag döntő részben teljesíti a Velencei Bizottság ajánlásait. Az Európa Tanács közelmúltban Budapesten tárgyaló főtitkára üdvözölte ezt, és a magyar féllel közösen tartott sajtótájékoztatóján konstruktívnak minősítette a Magyarországgal zajló párbeszédet.

A sajtóhírekben is megemlített „non papert” Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára adta át budapesti látogatását követően, mint nem hivatalos véleményét arra vonatkozólag, mely kérdésekben tartaná tanácsosnak a vonatkozó magyar törvények kiigazítását.

A Velencei Bizottság eddig tehát semmilyen formában nem értékelte a magyar kormány által az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítási javaslatot, hiszen a Velencei Bizottság nem is ülésezett 2012. március 16-a óta.

A javaslatokkal, illetve az azokra adandó válasszal kapcsolatban konkrét határidő sehol, semmilyen formában nem merült fel. Az Európa Tanács főtitkára hivatalosan a magyar kormány felé nem is jelezte ezeket a „kívánalmakat”; ennek a dokumentumnak semmilyen hivatalos státusza nincs.

Thomas Markert nem az Európai Unió, hanem az Európa Tanács Titkárságának tisztségviselője, az Európai Unió nevében nem áll módjában nyilatkozni.

A Kormány már több alkalommal hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalások megkezdésének pontos feltételeit nem kapta meg. Ezek pontosítását az Európai Uniótól, illetve magától az Nemzetközi Valutaalaptól várja.

(Kormányszóvivői Iroda)

Ugrás vissza Ugrás vissza...