Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Orbán Viktor és José Manuel Barroso találkozója

Cikk:

A mai napon Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke informális találkozón tekintették át a Magyarország és az Európai Bizottság közötti tárgyalások alatt álló ügyeket.

A miniszterelnök tájékoztatást adott az Európai Bizottság elnökének a tárgyalás alatt álló ügyekben képviselt kormányzati szándékokról. A Magyar Nemzeti Bank ügyében a kormány gyorsan és egészében meghozza az eddig megküldött megoldási javaslatoknak megfelelő intézkedéseket, mint ahogyan azt a már megkezdett parlamenti vita is bizonyítja – áll Szijjártó Péter közleményében.

Ugyanakkor a kormány tovább folytatja a korábban megkezdett és biztató előrehaladást mutató konzultációt az Európai Központi Bankkal az általa felvetett, de az Európai Bizottsággal fennálló jogvitákban nem szereplő kérdésekről – fogalmaz a miniszterelnök szóvivője.

Az adatvédelmi hivatallal és a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban felmerült vitás kérdések többsége sikeresen lezárult, már csak két jogvita maradt fenn, melyekkel kapcsolatban a kormány tudomásul veszi, ha azok lezárására az Európai Bíróság eljárásában kerül sor.  Az ott megszülető döntéseket a kormány gyorsan és egészében végrehajtja – áll a közleményben.

A miniszterelnök ismételten biztosította az Európai Bizottság elnökét, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét semmi sem veszélyezteti, a kormány szándéka éppen a bíróságok függetlenségének, hatékonyságának és polgárbarát működésének megerősítése – fogalmaz Szijjártó Péter.

Mindazonáltal gyorsan és egészében végrehajtjuk a Velencei Bizottság által javasolt azon lépéseket, melyeket a kormány elfogadott. Ezt a kormányzati szándékot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is megerősítette az Európa Tanács főtitkárának írott levelében. A fennmaradó nyitott kérdésekben tovább folytatjuk a konzultációt az Európa Tanács intézményeivel – áll a közleményben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...