Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormány álláspontja az új ukrán nyelvtörvény bevezetéséről

Létrehozva: 2012. szeptember 19.
Módosítás: 2012. szeptember 19.
Forrás: Miniszterelnökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarország kormánya üdvözli az ukrán parlament által elfogadott „Az állami nyelvpolitika alapjairól” szóló új nyelvtörvényt, és figyelemmel kíséri azon intézkedéseket, amelyek elősegítik a jogszabály a magyar nyelv regionális státuszára vonatkozó rendelkezéseinek végrehajtását Kárpátalján.

A helyi önkormányzatok eddigi döntései első lépésnek tekinthetők a törvény gyakorlati megvalósítása során, azonban sajnálatosan csak a nyelvtörvény részleges megvalósítását jelentik, mivel nem léptetik életbe valamennyi rendelkezését. Bízunk benne, hogy Ukrajna kormánya és végrehajtó hatalmi szervei, így Kárpátalja minden szintű önkormányzata nemcsak részleges döntéseket hoz, hanem további lépéseket tesz annak érdekében, hogy a jogszabály előírásainak megfelelően a magyar nyelv teljes mértékben regionális nyelvi státussal rendelkezzék azokban a közigazgatási egységekben, ahol a magyarok aránya eléri a 10%-ot.

Aggasztónak tartjuk egyes ukrajnai politikusok azon kijelentéseit, amelyek szerint a törvény csak az orosz kisebbségre vonatkozik és más nemzetiségek esetében bevezetése nem indokolt.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes
Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár

Ugrás vissza Ugrás vissza...