Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program: 90 hulladéklerakó rekultivációja kezdődik meg januárban

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi MInisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. december 19.

A beruházással több mint 160 ezer ember környezete válik élhetőbbé

A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program keretében 2009. januárjában 90 önkormányzati hulladéklerakó rekultivációja kezdődik meg – jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken a kormányszóvivői értekezleten. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként megvalósuló beruházással mint 160 ezer ember környezete válik tisztábbá, élhetőbbé. A várhatóan 2011 végén befejeződő munkálatok során közel 1 millió négyzetméteres területet tisztítanak meg a környezetet károsító hulladéktól. A lerakók közül 65-öt helyben rekultiválnak, 25-öt pedig felszámolnak. Ezzel párhuzamosan egy másik uniós nagyprojekt keretében a térségben komplex regionális hulladékgyűjtési rendszert alakítanak ki, szelektív gyűjtés és ártalmatlanítás valósul meg.

A rekultiválandó hulladéklerakók túlnyomó többségét megfelelő műszaki védelem nélkül alakították ki és számos olyan hulladék került a depóniatérbe, amelyek nem tartoznak a települési szilárdhulladékhoz (többek között veszélyes hulladéknak minősülő elemek, akkumulátorok, vegyszerek, gyógyszerek, növényvédő szer maradványok). Mivel a hulladéklerakók szigetelése nem megoldott, a hulladék csurgalékvizei beszivároghatnak a felszín alatti vízbázisokba, veszélyeztetve az emberi egészséget is. Az érintett térségben számos helyen természet-, víz- és talajvédelmi szempontból érzékeny területek találhatók, melyek védelemre szorulnak.

A 90 lerakó közül 25-öt felszámolnak, a felszedett hulladékot szétválogatják. A szelektálást követően a fémeket értékesítik, a veszélyes hulladékot megfelelő ártalmatlanító helyre szállítják, a komposztálódott és az inert hulladék a helyszínen marad. A lerakóban elhelyezendő maradék hulladékot a projekt területén lévő három szigetelt lerakó (Kökény, Sellye, Marcali) egyikébe szállítják. A felszámolás után a lerakó helyén a hatóság által előírt mennyiségben és módon talaj- és vízmintákat vesznek az esetleges szennyezés kizárására. A további 65 lerakót rekultiválják, azaz záróréteggel látják el és lefedik azokat, megakadályozva a szennyezőanyagok esővíz általi bemosódását. A munkálatokhoz tartozik 94 talajvízfigyelő kút telepítése is, a depóniagázok mérésére 30 gázfigyelő kutat építenek, illetve lerakónként 3 gázkiszellőztető csövet telepítenek.

A projektnek köszönhetően az egykori hulladéklerakók körül lakó – esetleg szociálisan is hátrányos – rétegek társadalmi helyzete javul, hiszen ingatlanjaik értéke növekszik. A falvak és városok szebb tájképe a környék turisztikai potenciálját is növeli. A támogatásnak köszönhetően az önkormányzatok olyan pénzügyi forráshoz jutnak, amellyel több éve húzódó környezetvédelmi feladataiknak, kötelezettségeiknek tudnak eleget tenni.

A tervek szerint 8,6 milliárd forint összköltségű beruházáshoz az Európai Unió 5,84 milliárd forinttal, a magyar állami pedig több mint 1 milliárd forinttal járul hozzá. A projektet felügyelő Mecsek – Dráva Önkormányzati Társulás a rekultivációk megvalósításra 6,88 milliárd forint pályázati pénzt nyert.

A hulladéklerakók bezárásával párhuzamosan valósul meg az a másik, 18,5 milliárdos nagyprojekt, melyet már korábban kiküldött a kormány Brüsszelbe. A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program ezen részeként komplex regionális hulladékgyűjtési rendszert alakítanak ki, szelektív gyűjtés és ártalmatlanítás valósul meg. A hulladékkezelő központ, átrakó állomás, hulladékudvarok, szelektív gyűjtőszigetek segítségével 200 ezer tonna hulladék korszerű kezelése válik lehetővé, ezzel 313 település 426 ezer lakosának hulladékkezelése oldódik meg. A projekt 2011-re valósul meg. A hulladéklerakók bezárása az új rendszer kiépüléséig sem okoz majd gondot a környéken lakóknak, a régióban ugyanis megfelelő számú és kapacitású hulladéklerakó szolgálja ki a lakosságot.

A KEOP „A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” című konstrukciójában 2007-13 között mintegy 78,9 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére.
Ugrás vissza Ugrás vissza...