Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Központi rendezvények és megemlékezések az Ötvenhatos Vértanúk Emléknapján

Cikk:


Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2008. június 10.

2008. június 16-án, Nagy Imre halálának ötvenedik évfordulóján a kormány számos központi programmal biztosítja, hogy méltó módon emlékezhessen az ország az 56-os forradalom és szabadságharc vértanúira.

A kormány közös főhajtásra hívja mindazokat, akik a forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt kívánnak tisztelegni. Budapesten a forradalom hat emlékhelyén - a Széna téren az '56-os emlékműnél és kopjafáknál, a Forradalom Lángjánál a Kossuth téren, a Corvin közben a Pesti Srác emlékművénél, a Műegyetemi Emlékműnél, az '56-osok terén és a Nagy Imre emlékházban - egész nap gyertyagyújtásra várják a megemlékezőket. A kormány levélben kérte az ország valamennyi települését, hogy csatlakozzanak a megemlékezéshez, és helyezzenek el gyertyákat a legközelebbi '56-os emlékhelyeknél.

A hagyományoknak megfelelően június 16-án koszorúzási ünnepségek lesznek a főváros több pontján. A Vértanúk terén 9.00 órakor a közjogi méltóságok, Nagy Imre családtagjai és a Nagy Imre Társaság és Alapítvány képviselői róják le tiszteletüket az egykori miniszterelnök szobra előtt. 10 órától ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz az '56-osok terén, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Központi Emlékművénél, délután pedig a Kisfogházban, az 1958-as kivégzések helyszínén tartanak megemlékezést.

Nagy Imre kivégzésének ötvenedik évfordulóján este 19.00 órától Gyurcsány Ferenc miniszterelnök parlamenti emlékülésre hívta a diplomáciai testület tagjait, a köztársasági elnököt és a házelnököt, Nagy Imre unokáit, az '56-os szervezetek képviselőit, valamint a parlamenti pártok elnökeit. Az eseményen a miniszterelnök mellett beszédet mond Méray Tibor író, '56-os forradalmár, valamint Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke.

Este 20.00 és 21.30 óra között a Kossuth téren ünnepi emlékkoncert lesz, melyen fellép az opera világában nemzetközi hírnevet szerzett Rost Andrea és Miklósa Erika, valamint Fullajtár Andrea és Fekete Attila is. Közreműködik a Danubia Szimfonikus Zenekar és a Magyar Rádió Kórusa, vezényel Héja Domonkos.

Az est során ismert színészek - köztük Mácsai Pál és Básti Juli - olvasnak fel Nagy Imre és mártírtársai peranyagának szövegeiből, valamint a halálraítéltek utolsó leveleiből, a kivetítőkön pedig korabeli felvételeket láthatnak a nézők. Az eseményen ünnepi beszédet mond Méray Tibor író és Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája is.

Az idei programokról további információ a www.magyarorszag.hu/56 oldalon található.

Ugrás vissza Ugrás vissza...