Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Együttműködési megállapodás a regionális innováció erősítéséért

Cikk:


Miniszterelnöki Hivatal
Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala
Kommunikáció
2008. december 22.

Dr. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter és Dr. Németh Imre, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. (RFH Zrt.) vezérigazgatója, valamint Nagy Sándor az RFH Zrt. elnöke együttműködési megállapodást írt alá a hazai kutatás-fejlesztés és innováció-politika céljainak megvalósítása érdekében.

Az együttműködés keretében a Kormány tudomány-, technológia- és innováció-politikai (TTI) stratégiájában megfogalmazott kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) kapacitás növelése és a regionális innováció elősegítése céljából a Miniszter támogatja, hogy az RFH Zrt. regionális és funkcionális cégcsoportja közreműködésével, az Nemzeti Kutatás és Technológiai Hivatal (NKTH) szakmai együttműködésével Regionális Kutatási és Technológiai Innovációs Kockázati Tőkealapot hozzanak létre. Ennek érdekében a Miniszter és az RFH Zrt. vizsgálják - a K+F terület sajátosságait figyelembe véve - a tőkealap működésének jogi, szakmai és gazdasági feltételeit.

Emellett a Miniszter támogatja az RFH Zrt. által kezdeményezett Országos Bioenergetikai Kompetencia Központ (OBKK) nemzetközi innovációs tudásközponttá fejlesztését, és hat regionális alközpontjának létrehozását. A jövőben úgynevezett bioenergetikai kompetenciahálózat épül ki, amelynek célja a K+F+I források koordinált, hatékony felhasználása. Ezen kívül feladatkörébe tartozik a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítése, valamint az energia-hatékony technológiai megoldások gyakorlati segítése, és a fosszilis energiaszükséglet mérséklése.

A 2008 júniusában megalakult Európai Bioenergetikai Kutató Intézet (European Bioenergy Research Institute - EBRI) összeurópai szinten kívánja összefogni a tudományos és technológiai tevékenységeket a biomassza előállítása, átalakítása, valamint felhasználása terén. Ebbe a hálózatba kíván bekapcsolódni az Országos Bioenergetikai Kompetencia Központ. A létrejött intézmény egy olyan egyedülálló országos szakmai központ és platform, amelynek célja biztosítani a magyar részvételt az EBRI által kezdeményezett pán-európai tudástengelyben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...