Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nemzetközi elismerést kapott az „Együtt a fogyatékos emberekért” kampány

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2009. április 7.


Marketingkommunikációs díjat kapott a Kormányzati Kommunikációért Felelős Szakállamtitkárság „Együtt a fogyatékos emberekért” kampánya az Európai Kommunikációs Ügynökségek Szövetségétől (EACA). A társadalmi célú kampány első helyezett lett az EACA CARE elnevezésű nemzetközi versenyen kormányzati kommunikáció kategóriában.

Az Európai Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (EACA) 2008-ban osztotta ki először a társadalmi (marketing-) kommunikáció területére fókuszáló EACA CARE díjat (EACA CARE Awards for Social Marketing Campaigns), amelynek célja, hogy megjutalmazza azon vállalati, civil, non-profit és kormányzati kampányokat, amelyek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) jegyében – európai viszonylatban is – kiemelkedőnek és példamutatónak tekinthetők. A 2009-es nemzetközi megmérettetésre szociális, környezetvédelmi és emberi jogi témájú kampányokkal lehetett jelentkezni. Az alkotásokat az Európai Parlament képviselőiből, médiaszakemberekből, elismert ügynökségi vezetőkből és megbízókból álló tizenkét tagú bizottság bírálta el. A kétfordulós verseny döntőjébe összesen húsz pályaművet válogatott be a szakmai zsűri.

A kormányzati kommunikáció kategóriában az öt döntős pályázat (3 francia, 1 török és 1 magyar nevezés) közül végül a Kormányzati Kommunikációért Felelős Szakállamtitkárság „Együtt a fogyatékos emberekért” kampánya került ki győztesként. A győztesek április 16-án vehetik át a díjakat Brüsszelben az Európai Parlamentben, a nyertes alkotásokat pedig a 2009 szeptember végi Euro EFFIE díjátadó gálán mutatják be. A győztes magyar filmek megtekinthetők a kampány hivatalos blogján, a www.egyenloesely.freeblog.hu internetes oldalon. A folyamatosan működő weboldal célja, hogy véleménynyilvánítási lehetőséget nyújtson a fogyatékos és nem fogyatékos személyek, a témában illetékes szakemberek számára.

A Kormányzati Kommunikációért Felelős Szakállamtitkárság 2008 decembere és 2009 márciusa között zajló „Együtt a fogyatékos emberekért” elnevezésű társadalmi célú kampánya a fogyatékos emberek esélyegyenlőségére hívta fel a figyelmet. A kampányt négy, fogyatékos embereket tömörítő szervezet – a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, valamint az Autisták Országos Szövetsége – segítette. A reklámfilmeket olyan neves rendezők készítették, mint Spáh Dávid, Herendi Gábor, Gigor Attila és Pater Sparrow. A reklámfilmek azt kívánják tudatosítani, hogy a fogyatékos személyeket többnyire társadalmi okok, nem pedig fogyatékosságuk akadályozza a mindennapi életben. A filmek arra is felhívják a figyelmet, hogy a fogyatékos embereket azonos jogok és azonos bánásmód illeti meg. A reklámfilmeket a kampány időszaka alatt PR-tevékenység is kiegészítette, amelynek során számos ingyenes cikk, interjú, rádiós és televíziós beszélgetés készült.

Az „Együtt a fogyatékos emberekért” kampány nemcsak külföldön, itthon is bizonyított: a 2008-as Reklámmustrán első helyezést nyert el, valamint több internetes portál közönségszavazásán ért el előkelő helyezést.
 
A szintén a szakállamtitkárság által készített FAIR Play – közlekedésbiztonsági kampány a múlt év során elnyerte a reklámszakma egyik rangos díját, a reklámhatékonyságot elismerő arany EFFIE-t.

Ugrás vissza Ugrás vissza...