Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:A kormány 400 milliárd forint terhet vesz le a vállalkozásokról

Létrehozva: 2009. június 11.
Módosítás: 2009. június 11.
Forrás: Miniszterelnöki Hivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2009. június 11.

Járulékcsökkentés, a tételes egészségügyi hozzájárulás eltörlése, a társasági adó csökkentése: néhány a legfontosabb intézkedések közül, amelyekkel a kormány részben már idén lélegzethez juttatja a vállalkozásokat. „A kabinet válságkezelő programjának lépései nyomán a vállalkozásoknak összesen 400 milliárd forinttal kevesebbet kell befizetniük adók és járulékok formájában idén és jövőre” – többek között ezt mondta el Bajna Gordon a Menedzserszövetség éves közgyűlésén ma, Budapesten.

Bajnai Gordon miniszterelnök ma előadást tartott a Menedzserek Országos Szövetségének közgyűlésén. Elmondta: a kormány intézkedései nyomán idén és jövőre összesen 400 milliárd forinttal csökkennek a magyar vállalkozások adó- és járulékterhei, jelentősen olcsóbbá válik a foglalkoztatás.

A miniszterelnök kiemelte: a válság nemcsak teher, de egyben lehetőség is, amely kétgenerációnként egyszer adódik arra, hogy az ország és a gazdaság szénáját rendbe szedjük, erősebbé, igazságosabbá, tegyük. „Az a program, amelyet kormányom az elmúlt alig hatvan napban megkezdett, a munkahelyek védelmét, a hatékony és gyors válságkezelést, az egyensúlyteremtést, a bizalomépítést és a növekedés beindítását tűzte célul.”

„Van kiút a válságból, és elindítottuk rajta Magyarországot.”

Bajnai Gordon beszámolt azokról az intézkedésekről, amelyeket a kormány megalakulása óta tett a munkahelyek védelmében. Az adóátrendezésen kívül szólt a munkahelyvédő intézkedésekről is, amelyeknek köszönhetően eddig közvetlenül több mint 56 ezer munkahely megmentése történt meg. Szólt arról is, hogy az intézkedések, a kedvező külföldi környezet és a bizalom erősödése következményeként erősödött a forint, több százezer devizahiteles család lélegezhetett fel. A devizahitellel rendelkező családok össz-adóssága 400 milliárd forinttal lett kevesebb az elmúlt két hónapban a korábbi szinthez képest.

Felszólalásában a miniszterelnök a partnerség fontosságát hangsúlyozta. „A célok ugyanis közösek – fogalmazott a kormányfő –: sikeres, versenyképes, gyarapodó Magyarország, ahol vállalkozók, munkaadók és munkavállalók tisztességes munkából, tisztes megélhetést tudnak biztosítani maguknak.”

Az új és sikeres Magyarország felépítése ma kezdődik

A miniszterelnök a hazai normakövetési problémákról szólva elmondta: „át kell alakítani azt a szemléletmódot, amelyeknek köszönhetően Magyarországon nemzeti sporttá vált az adóelkerülés.” Véleménye szerint a magas adóterhelésen kívül ennek társadalmi okai is vannak.

A kormány célja intézkedéseivel elősegíteni, hogy Magyarországon helyreálljon a munka becsülete. Ahol aki tisztességgel dolgozik, jóval több pénzt visz haza, aki pedig munkahelyeket hoz létre, kevesebbet fizet. Bajnai Gordon beszélt arról is, hogy a válságkezelő kormány intézkedéseinek köszönhetően megkezdődött az ország fejlődését hátráltató akadályok felszámolása, alapjaiban változik meg a közteherviselés rendszere.

Bajnai Gordon röviden felvázolta azokat az intézkedéseket is, amelyek a következő időszakban a válságkezelő kormánytól várhatóak, így a MÁV és az önkormányzatok működésének racionalizálását, a bürokrácia és a korrupció csökkentése érdekében tervezett intézkedéseket. A miniszterelnök szerint a struktúrákat úgy kell átalakítani, hogy a válság elvonulását követően megfelelő alapot jelentsenek a gazdasági növekedéshez.

Ugrás vissza Ugrás vissza...