Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Bajnai Gordon miniszterelnök megbeszélést folytatott Jan Fischerrel

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2009. augusztus 24.


Bajnai Gordon miniszterelnök 2009. augusztus 24-én megbeszélést folytatott cseh partnerével, Jan Fischerrel, aki munkalátogatásra érkezett Magyarországra. A megbeszélésen a két kormányfő energiabiztonsággal és energetikai együttműködéssel kapcsolatos kérdéseket tekintett át. Mindkét ország az eddigieknél erőteljesebb közösségi támogatást szorgalmaz a kelet-közép-európai régió ellátásbiztonságát növelő infrastrukturális és egyéb projektek számára.

Bajnai Gordon a megbeszélésen tájékoztatta a cseh kormányfőt a múlt heti szlovákiai eseményekről, Sólyom László kitiltásáról, elfogadhatatlannak nevezve a szlovák fél magatartását. Bajnai Gordon a megbeszélés során kitért a szlovák nyelvtörvényre is,  hangsúlyozva, a nyelvtörvény alapértéket sért, mégpedig a kisebbségek alapvető jogát a szabad nyelvhasználathoz.  

A magyar miniszterelnök a találkozó során felvetette a roma szegregáció és a romák ellen elkövetett erőszak problémáját, mint regionális ügyet. Bajnai Gordon elmondta, Magyarország a romák integrációjának elősegítése érdekében, a Visegrádi Négyek együttműködésével közös közép-európai roma stratégia kidolgozását kezdeményezi. Jan Fischer gratulált a romák elleni támadások feltételezett elkövetőinek elfogásához. A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy országaiknak határozottan kell fellépni a szélsőségesekkel szemben.

Az uniós kérdések között a gazdasági válság kezelése, az intézményi kérdések, valamint a regionális és strukturális alapok felhasználása ügyében folytatott eszmecserét a két miniszterelnök. A felek megerősítették a kölcsönös elkötelezettséget az EU társfinanszírozásával létrejövő szuper-lézer (ELI) közös magyar-cseh projekt iránt.

A két kormányfő egyeztetése rendszeres: korábban 2009. júniusában a krakkói V4-es csúcstalálkozón, illetve 2009. június 27-én a Budapesten rendezett határnyitási rendezvényen is találkoztak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...