Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:20 éves a köztársaság – száz 20 éves fiatal a Parlamentben

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2009. október 21.


Ünnepi konferencia az ’56-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulója, valamint a Harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából

A Magyar Köztársaság Kormánya az október 23-i különleges évfordulóknak október 22-én a Parlament Felsőházi Termében az ’56-os forradalom és a 20 éves köztársaság tiszteletére rendezett ünnepi konferenciával állít emléket. A konferencián a ’89-es események szereplői mellett Bajnai Gordon miniszterelnök meghívására száz, október 23-án született 20 éves fiatal, a „Köztársaság gyermekei” is meghívást kaptak. Továbbá részt vesz az eseményen a magyar U20-as válogatott, világbajnoki bronzérmes csapatának néhány tagja is.

A kormány különösen fontosnak tartja, hogy hazánk méltóképpen emlékezzen meg az idei október 23-i jeles évfordulókról. 2009. október 23-a ugyanis nemcsak az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulója, hanem a Magyar Köztársaság születésének 20. évfordulója is. Ezért idén rendhagyó módon különleges ünnepi konferencia keretében emlékezik meg hazánk a különleges évfordulókról. A Parlamentben megrendezett konferenciára az ’56-os és ’89-es események szereplői, valamint az állami és diplomáciai testületek tagjai mellett a 20 évvel ezelőtt születettek is meghívást kaptak.

A konferencián Katona Béla házelnök és Bajnai Gordon miniszterelnök felszólalása után Rainer M. János beszél a ’89-es események előzményeiről. Ezt követően a rendszerváltásban személyesen résztvevő szemtanúk szólalnak meg. Katona Tamás történész, az Antall-és a Boross-kormány államtitkára és Kósa Ferenc filmrendező, 1989-ben a Reformszövetség vezetője, személyes élményeiket és tapasztalataikat osztják meg a meghívottakkal. Végül két kiváló történész, Ormos Mária és Romsics Ignác ad széles körű áttekintést a kettős évforduló jelentőségéről.

Az ’56-os forradalom 53. és a Harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi konferencia ezt követően a Kupolateremben ünnepi programmal folytatódik. A különleges ünnepi programban több különleges zenemű is elhangzik. A rendszerváltás dalai című összeállításban a 80-as évek végén, a változás előhírnökeiként megjelenő könnyűzenei számok csendülnek fel. A Magyar Rádió Gyermekkórusát és az 1989-et követően - akkori Zeneakadémistákból - alakult Danubia Szimfonikus zenekart egy, a Köztársaságunkkal egyidős fiatalember, a 20 éves Erdélyi Dániel akadémiai növendék vezényli. Másodikként Erkel Ferenc: Bánk bán című operájából Bánk áriája hangzik el, melyet a Magyar Állami Operaház szólistája, Fekete Attila énekel. A Kupolateremben tartott húszperces emlékműsor fő eseménye a Magyar Televízió támogatásával a Zeneakadémia által – a Köztársaság születésének 20. évfordulójára – kiírt zenemű pályázat két dicséretben részesült művének, Bánkövi Gyula és Solti Árpád alkotásának ősbemutatója. József Attila A Dunánál című versének témájára tizenegy zenekari kísérettel előadható pályamű érkezett, melyből a zsűri e fenti két művet választotta ki, melyeket a Danubia Szimfonikus zenekar és a Nemzeti Énekkar adja elő, Antal Mátyás a Nemzeti Énekkar karigazgató karnagya vezényletével.

A műsor zárásaként Bajnai Gordon miniszterelnök a 2009-es Ország Tortájával, egy különleges Pándi Meggytortával köszönti a jelenlévő 20 éveseket. A 2009. október 23. – november 4-i ünnepségek további programjairól részletes információ a www.magyarorszag.hu/oktober23 internetes oldalon található.

Ugrás vissza Ugrás vissza...