Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A magyar miniszterelnök a német alkancellárt fogadta Budapesten

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2010. február 18.

 
Bajnai Gordon miniszterelnök 2010. február 18-án hivatalában fogadta Guido Westerwelle német alkancellárt és külügyminisztert. A német politikus Balázs Péter külügyminiszter meghívására látogatott Budapestre. A hivatalos látogatás célja a magyar-német kapcsolatok aktuális helyzetének áttekintése, a további együttműködés lehetőségeinek feltérképezése és számos nemzetközi kérdés megvitatása volt. A találkozó során a két fél hosszan áttekintette a gazdasági kérdéseket, a magyar válságkezelő intézkedések eredményeit és a görögországi válságkezelés lehetséges irányait. A magyar kormányfő és a német külügyminiszter a Visegrádi Négyek (V4) soros magyar elnöksége által kezdeményezett jövő heti energiabiztonsági és a Duna-stratégia ügyében megtartott nagyszabású nemzetközi csúcstalálkozókról is értekezett.
 
A magyar miniszterelnök az elmúlt hónapok során több német politikai és gazdasági vezetővel találkozott. 2009. augusztus 19-én Sopronban konzultált a civil meghívásra hazánkba látogató Angela Merkel kancellárral. A német kormányfő meghívására Bajnai Gordon 2009. november 9-én részt vett a berlini fal 1989-es lebontásának 20. évfordulójára rendezett berlini ünnepségen. 2009 októberében a magyar miniszterelnök Frankfurtban egyeztetett a magyarországi érdekeltségű német nagyvállalatok vezetőivel, amelynek célja a válságkezelés bemutatása, valamint a német befektetők bizalmának megerősítése volt.
 
Bajnai Gordon kormányfő különös fontosságúnak tekinti a két ország közötti kulturális, gazdasági és befektetési kapcsolatok kiegyensúlyozott fejlődését.
 
A két ország a rendszerváltás óta szoros szövetségi és partnerségi kapcsolatokat ápol. Németország a legnagyobb hazai befektető, egyben pedig a magyar termékek legjelentősebb külföldi felvevőpiacát adja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...