Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kampány a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadottságáért

Cikk:


Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2008. december 3.


„Együtt a fogyatékossággal élőkért" néven   indít társadalmi célú kampányt a kormány, amely a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségére hívja fel a figyelmet. A december 3. és január 11. között zajló kampány célja a fogyatékossággal élők iránti figyelem és megértés felkeltése, valamint annak tudatosítsa, hogy a fogyatékossággal élőket azonos jogok és azonos bánásmód illeti meg. A kampányt három, fogyatékossággal élőket tömörítő szervezet - a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, valamint az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége - segíti. A témához kapcsolódóan www.egyenloesely.freeblog.hu elérhetőséggel blogoldal indul.

„Együtt a fogyatékossággal élőkért" néven társadalmi célú kampányt indított a kormány a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadottságának növelése érdekében. December 3-a - a Fogyatékossággal élő Emberek Világnapja - és január 11-e között az m1, az m2, a Viasat3, a Duna TV és Duna Autonómia, valamint a TV2 mutatja be társadalmi célú hirdetésként azt a négy kisfilmet, amelynek szereplői fogyatékossággal élők: vakok, hallássérültek, értelmi fogyatékosok és mozgáskorlátozott emberek.

A reklámfilmeket olyan neves rendezők készítették, mint Spáh Dávid, Herendi Gábor, Gigor Attila és Pater Sparrow, azaz Verebes Zoltán. A kisfilmek elkészülését szakmailag a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), valamint az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFÉOSZ) segíti.
A reklámfilmek azt kívánják tudatosítani, hogy a fogyatékossággal élőket többnyire társadalmi okok, nem pedig fogyatékosságuk akadályozza a mindennapi életben, hogy azonos jogok és azonos bánásmód illeti meg őket. A reklámfilmeket a kampány során a témával foglalkozó cikkek egészítik ki két hetilapban, amelyek szakmai tartalmához a támogató szervezetek is hozzájárulnak.

A kampány részeként egy információs blog is indul, ahol minden fogyatékossággal élő és nem fogyatékos ember elmondhatja személyes tapasztalatait, meglátásait. A blog célja, hogy az egészséges emberek megismerkedhessenek a fogyatékossággal élőket érintő kérdésekkel, a témában illetékes szakembereknek lehetőséget nyújtson a véleménynyilvánításra, valamint bepillantást engedjen a reklámkampány kulisszatitkaiba. A www.egyenloesegy.freeblog.hu oldalon hasznos információkat és tanácsokat is olvashatnak az érdeklődők. A blogot a fogyatékos ügy iránt elkötelezett emberek írják, szerkesztik. A kormány célja, hogy az oldal ne csupán a kampány időszaka alatt üzemeljen, hanem hosszabb távon is fórumot, gyűjtőhelyet, kommunikációs felületet biztosíthasson minden érdeklődő számára.

A blogon - elkészülésük ütemében - megtekinthetőek lesznek a kisfilmek is. December 3-tól elsőként Spáh Dávid reklámfilmje tekinthető meg.
 
A levetített és a készülő filmek rövid tartalma

Spáh Dávid mozgássérülteket középpontba állító történetének kiinduló helyzete egy nagyvállalat sablonos állásinterjúja. Az állásinterjúra jelentkező, jó papírokkal és ajánlásokkal rendelkező fiatalember nem felel meg az interjún. Az elutasítás oka: a felvételiző nem mozgássérült. A reklámfilm olyan fordított világot mutat be, ahol a tolószékesek vannak többségben és a nem mozgássérült emberek érzik magukat megkülönböztetettnek, kirekesztettnek.

A Herendi Gábor rendezésében forgatott kisfilm egy látássérült párról szól. A kisfilm olyan pillanatokat mutat be, amelyek szinte minden szerelmes pár életében előfordulnak, függetlenül attól, hogy fogyatékosok vagy sem. A kisfilm címe sok mindent elárul: Veszekedés.
Gigor Attila megrendítő módon mutatja be az értelmi fogyatékossággal élők érzésvilágát és a környezet gyakran rideg, kirekesztő reakcióit: a kisfilm egy irodában takarító Down-szindrómás fiú életéből mutat be pillanatképeket. A filmben ábrázolt valóság és a fiú belső monológja között feszülő ellentét miatt a történet szívbe markoló és elgondolkoztató.

Pater Sparrow kisfilmje egy meghitt, családi pillanatot ábrázol, amikor egy apuka esti mesét mond a kislányának. A kislány reakciói az elhangzottakra, a bensőséges szituáció elfedi azt a kettejük számára láthatóan lényegtelen tényt, hogy a siket apuka jelnyelvet használva teszi ezt.
 
Ugrás vissza Ugrás vissza...