Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bölcsőde- és óvodafejlesztések

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2009. június 11.


A kormány tegnapi ülésén tárgyalt a gyermekek napközbeni ellátásának fejlesztéséről, ami fontos eleme a foglalkoztatottság növelését, a gyermeket vállaló nők munkaerőpiacra történő visszatérésének ösztönzését szolgáló intézkedéseknek. Ezt a célt szolgálják a családtámogatási rendszer átalakítására vonatkozó javaslatok is, amelyeket május végén fogadott el az Országgyűlés.

Az elmúlt évek jelentős óvodai és bölcsődei férőhelybővítése ellenére a gyermekek napközbeni ellátása még mindig kapacitáshiánnyal küzd. A kormány 2012-ig 15–16 ezer új férőhellyel kívánja bővíteni a nappali ellátást, elsősorban európai uniós források felhasználásával és új ellátási formák kialakításával.

Az európai uniós források felhasználásával a már megkezdett és most kiírandó pályázatok révén 2012-ig a kormány 7.800 bölcsődei, valamint integrált óvodai-bölcsődei férőhelyet hoz létre:

- A már megkezdett beruházások révén 7,6 milliárd forintból 1 700 új bölcsődei férőhely létesül;
- A meglévő EU-s forrásokból 13,2 milliárd forintot fordít a kormány bölcsődei férőhelyek bővítésére és felújítására, ennek eredményeként 5 000 új férőhely jöhet létre;
- A 22 milliárdos iskola-óvoda pályázati keretből hozzávetőlegesen 1000 egységes óvoda-bölcsődei férőhely jöhet létre (amely lehetőséget ad a 2 év feletti gyermekek napközbeni felügyeletének biztosítására).

A kormány 2010. január 1-jétől 20%-kal megemeli a csoportlétszámokat (10-ről 12-főre). Ezzel további 5 000 férőhely jön létre.
A családi napközik létrehozásának ösztönzése érdekében a kormány 2009. szeptember 1-jéig egyszerűsíti a működtetést és finanszírozást. A családi napközik a 20 hetes és a 14 év közötti gyermekek esetében jelentenek akár egész napos felügyeletet, étkeztetést és ellátást kis csoportokban. Ilyen intézmények létrehozása esetén a jövőben nem lesz például szükség a szakhatóságok véleményezésére. A kormány 2010-től megemeli az állami normatívát is. (246 ezer forint/gyerek/évről kb. 300 ezer forint/gyerek/évre) Ennek eredményeképp 2012-ig a most meglévő 1500 férőhely további minimum 1000 férőhellyel bővülhet.

2010-től a kormány új intézményként létrehozza a családi gyermekfelügyeletet, amely szintén azoknak a szülőknek nyújt segítséget, akik nem tudják bölcsődében elhelyezni a gyermeküket, vagy késő estig dolgoznak.

A családi gyermekfelügyelet a családi napközi mintájára jönne létre, azonban annál egyszerűbb és rugalmasabb lesz a létrehozása, működtetése – például nem lesz bonyolult szakhatósági engedélyezési procedúra –, igaz, kevesebb gyermeket vállalhat (maximum hármat 5 helyett). A családi gyermekfelügyelet a napközihez hasonlóan állami normatívát kap. A családi gyermekfelügyelet 2012-ig újabb 1000-1500 gyermek nappali ellátását oldhatja meg.

A gyermekek nappali ellátásának fejlesztése mellett a kormány célzottabbá teszi a nők munkaerő-piaci visszatérését elősegítő komplex foglalkoztatási programokat.

A jelenleg is működő programok mellett – mint például a Start Plusz program, vagy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elindult „Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért” – mellett új elem lesz a kormány döntése nyomán a GYES-ről, GYED-ről visszatérő anyák részmunkaidős foglalkoztatásának ösztönzése.

A közszférában erre a kormány 1 éves lehetőséget fog biztosítani, a versenyszférában pedig munkaerőpiaci eszközökkel fogja ösztönözni a kisgyermekes anyák részmunkaidőben történő foglalkoztatását.

Ugrás vissza Ugrás vissza...