Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Példás gyorsasággal áll vissza a vasúti menetrend

Cikk:


MÁV ZRt.
Kommunikáció
Budapest, 2008. december 23.


Példás gyorsasággal áll helyre a vasúti menetrend. A vasutasok folyamatosan és fokozatosan indítják az InterCity vonatokat, a távolsági gyorsvonatokat. Napközben az elővárosi vonatok legtöbbjével már elérhetik az utasok céljaikat. A nemzetközi vasúti összeköttetés várhatóan december 24-én lesz teljes körű.

Az IC-járatok többsége már menetrend szerint közlekedik kedden napközben. A reggeli órákban még három, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest közötti úgynevezett kör-IC kimaradt a menetrendből, de ezek a járatok is beindultak a későbbiek folyamán. Az IC-vonatokra a mai napon nem kötelező helyjegyet váltani.

A budapesti elővárosi vonatok többsége is szállítja már az utasokat, sőt közlekednek a mendei, a sülysápi, a nagykátai, a monori, a martonvásári, és a gödöllői betétjáratok javarésze is. Ott ahol ezek közül mégis kimaradna egy-egy vonat, helyettük a távolsági személyvonatokat minden állomáson megállítják, hogy az utasok eljussanak mindenhová. Most ez a cél, ezen dolgozik a vasutasság minden szakmában jártas dolgozója.

Az IC-vonatokon felül a távolsági gyorsvonatokat is forgalomba helyezik, s biztosítják a szükséges csatlakozásokat.

A jól szervezett, összehangolt munkának köszönhetően, a Nyugat-Dunántúlon mind a négy Forgalmi Csomópont területén - Szombathely, Celldömölk, Zalaegerszeg, Veszprém -  késésekkel is, de minden személyvonatot tud közlekedtetni a MÁV, a hajnali üzemkezdet óta. A mai nap folyamán már minden állomáson a hangos utas tájékoztatás, illetve az információs tábla jelzései alapján is tájékozódhatnak az utasok a menetrend szerint induló járatok felől.  Valószínűleg ma már járatkimaradásokra nem kell számítani, az esti órákra pedig, a helyreállításból adódó, még előforduló késések is megszűnhetnek.

Miskolc és Nyíregyháza, illetve Debrecen térségében is minden vasutas azon dolgozik, hogy minél több vonat közlekedjen. Ezekben a térségekben akadozott a közlekedés a VDSzSz-sztrájk miatt, így a vonatszerelvényeket, a Bz-motorvonatokat a megfelelő menetrendbe kell állítani.  Szeged és Pécs térségének vasúti közlekedése is jól működik, de előfordulhat, hogy a vonatokban még nem a megfelelő személykocsik futnak. Ez is helyreáll a mai, vagy legkésőbb a szerdai üzemkezdetre. 

Kedd délutánra várhatóan már jelentős mértékben (nyolcvan százalékban) normalizálódhat a vasúti közlekedés. Azonban még nem az összes vonat indulhat el, és számítani kell járatkimaradásokra, késésekre.

A nemzetközi vonatközlekedés helyreállítása ugyancsak fontos feladat, amihez azonban várhatóan némileg hosszabb idő szükséges, mivel a nemzetközi vonalakon futó személyvagonok zömmel külföldön rekedtek. A MÁV még tegnap este értesítette az érintett nemzeti vasútvállalatokat a sztrájk megszűntéről, így már elindítják a budapesti járatokat. Például Münchenből már Magyarországra tart a Kálmán Imre nemzetközi vonat, illetve a Wiener-Walzer. A határállomások folyamatosan fogadják a nemzetközi vonatokat.  

A MÁV vezetése egyben ezúton is köszöni a szolgálatukat teljesítő kollégák munkáját. A forgalomirányítókat, a mozdonyvezetőket, a műszaki kocsivizsgálókat, a jegyvizsgálókat a menetrendszerű közlekedés minél előbbi helyreállítására kéri! A pénztárakban dolgozóktól azt kéri a MÁV vezetése, hogy a karácsony miatt megnövekedett jegyvásárlás meggyorsításában működjenek közre, s kérjék az utasok megértő türelmét a hosszabb sorban állás miatt.  

A menetrendről, a jegyváltásról szóló információk elérhetők a MÁV-START honlapján, a www.mav-start.hu címen, de az éjjel, nappal hívható MÁVDIREKT telefonszámon is - 06-40-49-49-49-es - kaphat felvilágosítást az utazóközönség.

A MÁV Csoport elnézést kér az utasoktól a sztrájk miatt meghiúsult utazások miatt! Egyben még némi türelmet kér a vasúti közlekedés teljes helyreállításáig. Minden utasunknak békés karácsonyt kívánunk!

Ugrás vissza Ugrás vissza...