Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Gyorsítósávban a Mercedes-beruházás

Létrehozva: 2008. július 23.
Módosítás: 2008. július 24.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
2008. július 23.

A kormány mai ülésén döntött arról, hogy a Daimler-Benz kecskeméti gyárát nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá minősíti - jelentette be Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter sajtótájékoztatón Budapesten, 2008. július 23-án. Ezzel és 30 jogszabály tavaszi módosításával a beruházás gyorsabb és gördülékenyebb megvalósítására nyílik lehetőség. A kormány szándéka a korábbi és a közeljövőben tervezett intézkedésekkel a bürokrácia drasztikus csökkentése. Az egyszerűsödő adminisztráció, a kedvezőbb üzleti környezet tovább javítja Magyarország hagyományosan erős tőkevonzó képességét, ezzel lökést adva a foglalkoztatás bővítésének.

A miniszter elmondta, hogy a kormány, a Daimler-Benz és Kecskemét városa Együttműködési Nyilatkozatot írtak alá. A főként a projekt volumenéről, az engedélyeztetési eljárásról és infrastruktúráról szóló keretmegállapodást a végleges szerződés aláírása követi majd várhatóan 2008 őszén.

A kormány a befektetési döntést megelőző sikeres tárgyalások kedvező tapasztalataira építve a továbbiakban is mindent megtesz a kecskeméti üzem gyors megvalósulásáért. A tavasszal elfogadott 30 jogszabály-módosítás már jelentősen csökkentette a vállalkozások bürokratikus terheit, felgyorsította a beruházásokat. A nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá minősítéssel a Mercedes-gyár esetében is eggyel magasabb szintről indul az engedélyezési folyamat, az érintett hatóságok egyszerre végzik a helyszíni szemlét, rövidülnek az ügyintézési és fellebbezési határidők.

A már hatályos és a későbbiekben tervezett (elsősorban az adók és a foglalkoztatás területét érintő) dereguláció a kisebb vállalkozások terheit is csökkenti. Az üzleti környezet javításával erősödik Magyarország tőkevonzó képessége, ennek nyomán új beruházások valósulnak meg, új munkahelyek létesülnek.

A Daimler-Benz vezetése júniusban hozott döntést arról, hogy tervezett üzemét Kecskeméten építi fel. A gyár 800 millió eurós beruházással épül, közvetlenül 2500, közvetve további 10000 főnek ad majd munkát.
Ugrás vissza Ugrás vissza...