Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Mészáros Márta filmjeivel emlékeznek a nagyvilágban

Létrehozva: 2006. október 27.
Módosítás: 2006. október 27.
Forrás: Magyar Filmunió

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyar Filmunió
2006. október 27.
Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából számos külföldi filmvetítésen tűzik műsorra Mészáros Márta alkotásait. A TEMETETLEN HALOTT című filmet a nagyvilág több mint harminc városában vetítik.
A huszadik századi magyar történelemről tanúskodó filmek láthatók világszerte az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából. A megemlékezés filmes programjai kiemelt figyelmet szentelnek Mészáros Márta munkásságának. A első európai filmrendezőnők között számon tartott Mészáros Márta filmjeit a nagyvilág számos városában mutatták be és mutatják be a közeljövőben.
Az osztrák fővárosban a Filmarchiv Austria és a Collegium Hungaricum „1956 előtt és után –Tisztelet Mészáros Márta munkássága előtt” címmel tartott retrospektív vetítéssorozatot. A rendezvényt A temetetlen halott című Nagy Imre-portré nyitotta meg a rendezőnő jelenlétében. A Valladolidban különdíjjal jutalmazott Eltávozott a nap (1968) a Cannes-i FIPRESCI-díjas Kilenc hónap (1976), az Ők ketten (1977), az önéletrajzi ihletésű Napló-sorozat filmjei voltak láthatók Bécsben. Az osztrák filmarchívum folyóiratában „Emberek az embertelenségben” címmel jelent meg méltató tanulmány, melyben Mészáros Márta életművét Agnés Varda, Vera Chytilová és Lina Wertmüller munkásságával állítja párhuzamba a szerző, Tölgyesi Gábor: „Mészáros Márta a magyar filmet a nemzeti történelem diszkurzív ábrázolásának színterévé tette, mely nemzetközi terepen is nagy feltűnést keltett.”
A londoni Magyar Kulturális Intézet szervezésében Londonban, Liverpoolban és Oxfordban mutatták be Mészáros Márta filmjeit. Az angol fővárosban a Barbican központ, Liverpoolban a magyar konzulátus együttműködésével a Fact Filmszínház, Oxfordban pedig a híres egyetem Oriel College-e adott otthont a vetítéssorozatoknak, melyeken személyesen részt vett a rendezőnő. A vetítéseket közönségtalálkozó követte.
Lengyelországban mintegy tíz városban vetítették újra Mészáros Márta filmjeit. A torúni nemzetközi filmfesztivál „A mozi mesterei” című programját szentelte Mészáros Mártának. Nyolc alkotást mutattak be, köztük az Örökbefogadás-t, mely az első magyar film volt, ami részt vehetett a berlini filmfesztiválon 1975-ben és meg is nyerte a berlini fődíjat, az Arany Medvét.
Az indiai - Navadharshan és Chennai városában szeptemberben megrendezett - Napló-bemutatókat Kanada öt nagyvárosában követ vetítéssorozat, melyen az 56-os témájú filmek között tűzik műsorra Mészáros Márta filmjeit.
Ezen a héten Oslóban a Norvég Cinemateket mutat be válogatást a magyar filmekből. Jancsó, Makk és Bacsó filmjei mellett Mészáros Márta alkotásait vetítik. A norvégiai magyar filmnapokhoz az Oslói Egyetemen egy előadássorozat is kapcsolódik. A Napló-sorozatot és A temetetlen halott-at ezután a bergeni filmintézet is műsorra tűzi november első hetében.
Ugrás vissza Ugrás vissza...