Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Partnereink!

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér „EESZT csatlakozásra használható informatikai rendszer engedélyezése iránti kérelem” tárgyban indítható kérelme kapcsán az e-aláírás szolgáltatásban fellépő hiba miatt a hatósági döntések kiadása vonatkozásában az elektronikus ügyintézés szünetel. 

A hiba elhárítása alatt ügyfeleinknek lehetősége van a kérelem elektronikus úton történő benyújtására.

Kérdés esetén az EESZT Kontakt Center tud felvilágosítást nyújtani.

A hiba észlelésének időpontja: 2021.01.12.

MORZSÁK

TARTALOM:Viharjelző szolgálat a Balatonon és a Velencei-tavon

Cikk:


Országos Meteorológiai Szolgálat
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság
2011.04.01.


2011. április 1-jétől megkezdődik a balatoni- és a velencei-tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart.  A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Obszervatóriumából adják ki a Balaton keleti és nyugati medencéjére, valamint a Velencei - tóra.  A vízen tartózkodók a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere segítségével szerezhetnek tudomást az éppen aktuális viharjelzési fokozatról.

Az OMSZ Viharjelző Obszervatóriuma a szezon alatt az alábbi feladatokat látja el:

• Teljes körű tájékoztatást ad a Balaton időjárásának pillanatnyi állapotáról.
• Előrejelzéseket ad ki a Balaton és a Velencei-tó térségében várható időjárás alakulásáról, különös tekintettel a szélviszonyokra.
• Szükség esetén viharjelzéseket bocsát ki, elsőfokú viharjelzéssel figyelmeztetve az erős, illetve másodfokú viharjelzéssel riasztva a viharos szélre. A jelzések a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával kerülnek kiadásra.   

A fenti információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetőek az OMSZ honlapján a www.met.hu címen valamint a www.rsoe.hu weboldalon.

Az OMSZ egyedi megrendelésre vállalja a vitorlás- és szörfversenyek, az átúszó rendezvények, valamint idegenforgalmi és kereskedelmi vállalkozások, Balaton környéki szabadidős programok, szervező irodák, és magánszemélyek meteorológiai kiszolgálását is.

A viharjelzés meteorológiai kiszolgálása

A Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban folyó előrejelzői és viharjelzői munka azon feladatok közé tartozik, ahol az időjárás előrejelzés szó szerint életbevágóan fontos. Ennek megfelelően a lehető legkorszerűbb szakmai és technikai eszközrendszert használják: számítógépes térinformatikai megjelenítő rendszert, nagy felbontású automata meteorológiai állomáshálózatot, műhold-, radar- és villámfelderítő hálózatokat, az előrejelzési egyenletek megoldására pedig nagyteljesítményű számítógépeket alkalmaznak. A Balaton körül 11, a Velencei-tavon 1 part menti mérőállomás folyamatosan rögzíti az időjárási elemek változását. Az Obszervatóriumban az előrejelzések és riasztások folyamatos javítása érdekében az operatív tevékenység mellett a veszélyes időjárási jelenségekkel kapcsolatos kutató-fejlesztő munka is folyik, így az egész országot lefedő időjárási veszélyjelző rendszer kiépítésében is részt vesznek az ottani szakemberek.
 
A vihar-előrejelzésekről és viharjelzésekről szóló tájékoztatás:

Az időjárási tájékoztatások és előrejelzések az országos, ill. helyi rádió és televízió állomások, valamint Internet (www.met.hu) közvetítésével kerülnek nyilvánosságra. A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül 29 stabil fényjelző-viharjelző, kiemelt strandokon 16 mobil tájékoztató fényjelző (2 mobil tájékoztató fényjelző most kerül átadásra), a Velencei-tavon 2 stabil fényjelző-viharjelző és 1 mobil lámpaegység végzi, éjszakánként negyven százalékkal csökkentett fényerővel.

Az idei szezonban a BM OKF szűkös forrásai ellenére korszerűsítette a viharjelző lámparendszer központi vezérlőrendszerét, valamint az egyes viharjelző lámpák informatikai egységeit. Ezzel lehetővé tette, hogy a későbbiek során, a Balatonon három részre tagozódó viharjelzést lehessen kiadni, valamint információs táblák elhelyezésével minél több helyre eljuttatni a viharjelzés aktuális fokozatait illetve a viharjelzéssel kapcsolatos magatartási szabályok ismertetését.
 
A viharjelzések értelmezése az alábbi:

• I. fokú viharjelzés - azaz percenként 45 sárga fényű fényfelvillanás - esetén a várható maximális széllökések 40-60 km/óra sebességet érhetnek el.
• II. fokú viharjelzés - azaz percenként 90 sárga fényű fényfelvillanás - esetén a maximális széllökések sebessége meghaladhatja a 60 km/órát.

Az OMSZ vihar-előrejelző szolgálata a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak, a BM OKF Fődiszpécserének és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE), valamint a Vízimentők Balatoni Szakszolgálata (VBSZ) által működtetett Zánka központú vízimentő bázisnak rendszeres meteorológiai tájékoztatást ad a vízi balesetek megelőzése érdekében.

Élővonalas emeltdíjas telefonszolgáltatások állnak mind az analóg, mind a mobil telefonnal rendelkező üdülők, mind a vízreszállók közvetlen tájékoztatására 08:00-20:00 óra között a 90-603-423; 20:00-08:00 óra között a 90-603-421 telefonszámokon.  (a hívás díja bruttó 375 Ft / perc)

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság  24 órás ügyeletet tart fenn!
A Vízirendészet vízi segélyhívó száma: 1817, illetve 06-84-310712
RSOE-VBSz Diszpécser Központjának 24 órában hívható
telefonszáma: 06-87-568-599  


Mire kell ügyelni a viharjelzések idején?

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a Balatonnál az időjárási elemeknek, mindenekelőtt a szélnek, nagy a tér és időbeli változékonysága. Gyakran megfigyelhető, hogy másodfokú viharjelzés idején az északi part közelében, a nádasoknál nem tapasztalhatóak viharos széllökések, azonban néhány száz méterrel beljebb már lecsaphat a szél, és a nádasoktól távolodva gyorsan felerősödik a hullámzás is. Ugyancsak nagy a térbeli változékonyság zivatarok környezetében, a zivatarból kifutó szélrohamok rövid idő alatt elérhetik a viharos fokozatot, ugyanakkor néhány kilométer távolságban néha csak gyenge légmozgás tapasztalható. A szélviharokat nem mindig kíséri felhőzet. Különösen veszedelmes a nyár közepén gyakori forró száraz szél, amely a sekély déli parti vízről gyorsan besodorja a matracokat és a vízi bicikliket a hullámos mélyvizekre. Fontos tudni, hogy a Balatonnál gyakran létrejönnek keskenyebb szélcsatornák, ahol lényegesen erősebb a szél, ilyen például a Szigligeti öböl. Mindenkinek saját érdeke, hogy figyelje a viharjelzéseket és tartsa be az ide vonatkozó szabályokat.  

Ugrás vissza Ugrás vissza...