Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Mihalovics Péter miniszteri biztos közleménye az Európai Tanács fiatalokat érintő nyilatkozatáról

Cikk:

Az Új Nemzedék Jövőjéért Program alkotói üdvözlik, hogy az Európai Tanács tagjai által hétfőn elfogadott közös nyilatkozat egyik fő célja a munkanélküliség, és különösen a fiatalok munkanélküliségének visszaszorítása, amely a közelmúltban a magyar kormány által elfogadott Új Nemzedék Jövőjéért Programban is hangsúlyos.

Hazánkat kifejezetten érinti a fiatalok munkanélkülisége: egy 2010-es felmérés alapján míg az Európai Unióban minden második 20-24 évesnek van munkája, addig Magyarországon csak minden harmadik fiatal dolgozik. A pályakezdők munkanélküliségének fő okai között említhető a munkaerő-piaci igényeknek nem megfelelő képzési rendszer, a gyakornoki helyek alacsony száma, az öngondoskodás és felelősségvállalás hiánya és az elhúzódó gazdasági válság hatásai.  

A Tanács szerint fokozottan ösztönözni kell, hogy a fiatalok munkatapasztalatot szerezzenek és jelen legyenek a munkaerőpiacon. A cél, hogy a fiataloknak legkésőbb néhány hónappal tanulmányaik elvégzését követően lehetőségük legyen arra, hogy elhelyezkedjenek a megfelelő munkakörben, tovább tanuljanak, illetve tanulószerződéses gyakorlati képzésen, vagy szakmai gyakorlaton vegyenek részt.  

Mindez összhangban van a magyar kormány szakképzési és felsőoktatási rendszer újjászervezéséért tett erőfeszítéseivel. A fiatalokért és fiatalokkal megalkotott Új Nemzedék Jövőjéért Program is a karriert és az egzisztencia témakörét azonosította az egyik fő beavatkozási területként. A kormány elképzelési szerint az „Ifjúság karrier-életpálya” modellprogram életvezetési és pályaválasztási segítséget tud majd nyújtani a fiataloknak három fő életszakaszban: 16 éves korban, az egyetem első éve után, illetve az egyetem utolsó éve előtt. Ez nemcsak az elhelyezkedésben nyújt majd segítséget, hanem az átképzéssel, továbbképzéssel és vállalkozással kapcsolatos tervekben is. A cél, hogy a tanulmányait folytató fiatal még a döntése előtt rendelkezzen a továbbtanulással és munkavállalással, vállalkozással, vagy akár pályaváltással kapcsolatos releváns információkkal. A programban szereplő Pályaorientációs Tanácsadói Rendszer kiemelt projekt és európai uniós forrásokból kívánjuk megvalósítani.

Egyetértünk az Európai Tanács azon felvetésével, mely szerint a rendelkezésre álló uniós forrásokat a munkahelyteremtés és a növekedés céljaira kell átcsoportosítani, felhasználni. A foglalkoztatás ösztönzése, különösen a fiataloké nagyon fontos, hiszen jelenleg több mint 23 millió munkanélküli ember van az unióban.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...