Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Folytatódik a POP program - Iskolánként félmillió forintos pályázati forrás a pénzügyi ismeretek oktatására

Cikk:

Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2009. június 10.


A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére létrejött Tudatos Pénzügyekért Alapítvány – együttműködve az Öngondoskodás Alapítvánnyal – az előző évi hasonló kezdeményezés (POP – Pénzügyi Oktatási Program) sikerére való tekintettel ismételten pályázatot hirdet a középiskolai diákok pénzügyi kultúrája fejlesztésének támogatására. A pályázat célja a diákok pénzügyi ismereteinek fejlesztése, a gazdaság és a pénz világával kapcsolatos ismeretek átadása. A győztes oktatási intézmények pályázatonként félmillió forint támogatásban részesülnek.

A pályázat célja, hogy támogassa azokat a középfokú oktatási intézményeket, amelyek vállalják, hogy az iskola oktatási programjai között helyet biztosítanak az Öngondoskodás Alapítvány és a Magyar Nemzeti Bank együttműködésével kidolgozott Pénzügyi Oktatási Program (POP) bevezetésének, oktatásának. A program a napokban záruló tanévben 25 iskolában kísérleti jelleggel már oktatásra került, és a kezdeményezést az évközi visszamérések tapasztalatai alapján mind a közreműködő tanárok, mind a résztvevő, több mint ezer diák sikeresnek és hasznosnak ítélte. Az internetalapú Pénzügyi Oktatási Program központi elemét egy olyan pénzügyi-gazdasági témaköröket átfogó, gyakorlati fókuszú tananyag képezi, melyet esettanulmányok, feladatlapok, tanári segédlet és valós tőzsdei szimulációs játék egészítenek ki. Az oktatási program elsősorban a mindennapokhoz szükséges gazdasági-pénzügyi ismeretek széles körű elterjedéséhez járulhat hozzá.

A pályázatot belföldi székhelyű, OM azonosítóval rendelkező középfokú nevelési-oktatási intézmények adhatják be, legalább két pedagógus részvételével. A támogatás a 9-12. évfolyamon tanuló diákok számára, tanórai vagy tanórán kívüli foglalkozások szervezésére és megvalósítására használható fel. A megpályázható támogatás összege pályázatonként bruttó félmillió forint, melyből 100 ezer forintot az intézmény a program megvalósításához szükséges feltételek megteremtésére fordíthat, 400 ezer forintot pedig a programban résztvevő pedagógusok ösztöndíj megállapodás keretében kapnak meg. A pályázat révén összesen 40 középiskola részesül támogatásban.

A pályázó intézmények a program oktatása mellett vállalják, hogy csatlakoznak ahhoz a 2009/2010-es tanévben elinduló, a Tudatos Pénzügyekért Alapítvány kezdeményezésére és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával kialakított iskolahálózathoz, amely a gazdasági, pénzügyi, vállalkozási kultúra és ismeretek oktatásában résztvevő, és annak elterjesztésében szerepet vállaló oktatási intézményekből jön létre.

A pályázatra való jelentkezés határideje 2009. június 30. További információ a www.penziranytu.mnb.hu internetes honlapon, valamint a 06-1-428-2632 (Sz. Pap Judit) telefonszámon érhető el.

Ugrás vissza Ugrás vissza...