Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Idén is MNB-pályázat jótékonysági szervezeteknek

Cikk:

Magyar Nemzeti Bank
Kommunikáció
Budapest, 2009. július 23.


A nyertes intézmény megsemmisített bankjegyekkel fűthet

Budapest, 2009. július 23. – A Magyar Nemzeti Bank az idén is jótékony célra ajánlja fel bankjegybrikettjeit, amelyek a jegybankban a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítésekor keletkeznek. Mivel ezek a „pénztéglák” igen magas fűtőértékkel rendelkeznek, ezért nagy segítséget jelenthetnek az érintett szervezeteknek.

A jegybank évente 80-120 tonna elhasználódott, megrongálódott bankjegyet von ki a forgalomból, és semmisít meg. Az eljárás során tömör, téglaalakú brikettek készülnek. Mivel ezek a brikettek a barnaszénhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, ezért megfelelő feltételek esetén vegyes tüzelésű kazánnal elégethetők. A pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, non-profit szervezeteknek fűtési költségeik jelentős csökkentésére, hiszen a bankjegybrikettek akár egy egész fűtési idényre kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyagot.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú ill. kiemelkedően közhasznú szervezetek számára az idén is pályázatot ír ki ezen bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra 2009. augusztus 14-ig lehet jelentkezni; a brikettek ingyenes szállítása szeptemberben kezdődik el. A részletes pályázati kiírás a www.mnb.hu honlapon a Lakosság / Pályázat karitatív szervezeteknek menüpontban olvasható.

A Magyar Nemzeti Bank tavaly írt ki először pályázatot a bankjegybrikettek jótékony célú hasznosítására. A 2008-as nyertes 29 pályázó közül az „Első Lions Club, Pécs” lett Baranya megyéből.

Ugrás vissza Ugrás vissza...