Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:MNB: Október 19-ig lehet jelentkezni a „Monetary – közgazdálkodj okosan” vetélkedőre

Cikk:

Magyar Nemzeti Bank
Kommunikáció
Budapest, 2009. október 12.


Október 19-ig lehet jelentkezni a Magyar Nemzeti Bank középiskolásoknak szóló, immár ötödik éve útjára induló vetélkedősorozatára. A tét nem kevés, hiszen a megszerzett hasznos pénzügyi-gazdasági ismeretek mellett a legjobbak 1.000.000, 750.000 és 500.000 forinttal lehetnek gazdagabbak. A vetélkedőre 4 fős csapatok nevezhetnek a www.monetary.mnb.hu internetes oldalon.

Az elmúlt év tapasztalatai és sikerei után az MNB a 2009/2010-es tanévben is elindítja középiskolásoknak szóló pénzügyi vetélkedőjét. A „Monetary – közgazdálkodj okosan” nevű megmérettetés célja, hogy minél többekkel megismertesse a jegybank tevékenységét, továbbá hozzájáruljon a diákság általános pénzügyi és gazdasági ismereteinek fejlesztéséhez.
 
A vetélkedő három fordulóból áll. A selejtezők során a csapatoknak négy online tesztet kell kitölteniük a vetélkedő honlapján pénzügyi és gazdasági témákban. Nem kizárólag a központi bankkal kapcsolatos tudásra lesz szükség, a mindennapokban is jól használható pénzügyi alapismeretek legalább olyan fontosak, mint a gazdaság működésének megértése.

A továbbjutó csapatoknak egy, a jegybank tevékenységéhez kapcsolódó témakörben kell esettanulmányt feldolgozniuk, amit az öt helyszínen (Budapest, Debrecen, Győr, Pécs, Szeged) megrendezésre kerülő elődöntők során az MNB szakértőiből álló zsűri előtt védenek meg.
 
A döntőben egy szimulációs játékban kell részt venniük a játékosoknak, akik így maguk is kipróbálhatják, hogy milyen lehet a jegybank monetáris tanácsaként döntést hozni az alapkamat mértékéről. A döntőre 2010 márciusában kerül sor Budapesten, a Magyar Nemzeti Bankban.
 
A felkészüléshez már most tesztelheti tudását bárki a Monetáris Tanács döntéseit szimuláló „KamatKirály” című számítógépes játékkal a www.lk.mnb.hu, a www.penziranytu.mnb.hu honlapon és az MNB Látogatóközpontjában is.
 
A vetélkedő fődíja 1 millió forint. A második 750 000, a harmadik 500 000, a negyedik 250 000, az ötödik helyezett csapat 100 000 forintot vihet haza. A jegybank 2009. október 19-ig várja a nevezéseket a www.monetary.mnb.hu internetes oldalon.
 
A vetélkedő idén már ötödik alkalommal kerül megrendezésre. A tavalyi megmérettetésre összesen 278 csapat nevezett, az idei versenyre eddig bejelentkezett csapatok száma pedig már meghaladta a százat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...