Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Változatlan költségvetési politika mellett a GDP-arányos államadósság tizenöt év alatt 60 százalék alá csökkenhet

Cikk:

Simor András jegybankelnök az Állami Számvevőszék mai konferenciáján hangsúlyozta, hogy változatlan fiskális politika melletti technikai kivetítés alapján a GDP-arányos államadósság 2026-ra 59,4 százalékra csökkenhet. Ezzel az adósság még meghaladná az Alaptörvény 50 százalékos adósságcélját, annak eléréséhez további intézkedések szükségesek.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, a Költségvetési Tanács tagja az Állami Számvevőszék mai konferenciáján ismertette a jegybank stábja által készített, az államháztartás középtávú pozícióját vizsgáló elemzésének eredményeit. Az anyag megállapítja, hogy változatlan költségvetési politika melletti technikai kivetítés alapján a GDP-arányos államadósság 2026-ra 59,4 százalékra csökkenhet. Ezzel az adósság elérheti a Maastrichti Szerződés szerint elvárt 60 százalékos szintet, ugyanakkor meghaladja az Alaptörvény 50 százalékos adósságcélját. Ennek eléréséhez vagy tartósan magasabb növekedésre, vagy a befektetők bizalmát erősítő, alacsonyabb finanszírozási költséget biztosító lépésekre, vagy további fiskális egyenlegjavításra van szükség.

A jegybank elnöke elmondta, hogy a kivetítés alapján az államháztartás elsődleges egyenlege hosszú távon a GDP 2 százaléka körül stabilizálódik. A kivetítés 2,5 százalékos hosszú távú növekedési ütemet feltételez, melyet a finanszírozási költségek 0,8 százalékkal haladnak meg. Ezzel együtt az elsődleges egyenleg képes ellensúlyozni a finanszírozási költség adósságnövelő hatását, azaz biztosítja az adósságráta csökkenését

A jegybank az eredményeket részletesen bemutató, „Középtávú kivetítés a költségvetési egyenleg és az államadósság alakulásáról (2012 – 2026)” című kiadványát a mai napon (május 15.) délután 14 órakor publikálja honlapján. Az anyagot a jegybank szakértői az ugyancsak 14 órakor kezdődő MNB Klub keretén belül ismertetik.

Simor András előadása innen tölthető le.

Ugrás vissza Ugrás vissza...