Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kreativitás és Innováció Európai Évének nyitórendezvénye

Cikk:

Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala
Kommunikáció
2009. február 25.


„Ösztönözni kell a fiatalokat arra, hogy merjenek kreatívan gondolkodni, hiszen ez jelenti Magyarország jövőjét” – mondta Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős miniszter ma azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Kreativitás és Innováció Európai Évének nyitórendezvényén tartottak.

Az Európai Bizottság 2009-et a Kreativitás és Innováció Európai Évének nyilvánította, mivel a kreativitás az innováció mozgatórugója, és ez alapozza meg a személyes és hivatásbeli fejlődést, a vállalkozói szellemet, a társadalmi beilleszkedést, Európa nemzetközi versenyképességét. A tagállamok saját rendezvényeikkel csatlakoznak ehhez az évhez, hogy minden európai polgár figyelmét felhívják az innovációban rejlő lehetőségekre.

Az Évhez Magyarországon több mint száz esemény kapcsolódik, többi között szemináriumok és konferenciák, kiállítások és könyvbemutatók, dráma- és filmfesztiválok, valamint tehetségkutató versenyek.

A magyarországi rendezvénysorozat nyitóeseményét a TEMPUS Közalapítvány szervezésében ma délután rendezték a Mai Manó Házban. A Nagymező utcában tartott kerekasztal-beszélgetésen részt vett Molnár Károly, Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter; dr. Nádai László, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Felsőoktatási Tudományos és Fejlesztési Főosztályának vezetője; Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke; Rubik Ernő professzor, az Év nagykövete; Szécsi Gábor, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke, valamint Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. A beszélgetésen a fiatalok innovatív szellemének megőrzése – felkeltése mellett a hazai kutatás-fejlesztés finanszírozása, a reál tantárgyak oktatása, a kreatív ipar szerepe, valamint a gazdaság különböző területeinek együttműködése is szóba került.

Molnár Károly elmondta, hogy a kormányzat a magyar K+F célú ráfordítást a GDP 1,2%-ára kívánja emelni 2010-ig. Ezért elsősorban a magánszférát ösztönzik vonzó pályázati kiírásokkal arra, hogy a gazdasági válság idején is erősítsék kutatás-fejlesztésüket. Elengedhetetlen azonban a fiatalok innovatív szellemének megőrzése, és a tudományos utánpótlás biztosítása. Mindehhez a kultúra szemléletformáló hatására is szükség van, amely az alkotás - teremtés – kísérletezés örömét ismerteti meg az ifjúsággal.

Ugrás vissza Ugrás vissza...