Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kiemelt magyar diplomáciai szerep Montenegróban

Cikk:


Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
Budapest, 2008. december 18.

A következő két évben a podgoricai magyar diplomáciai képviselet látja el Montenegróban a NATO összekötő nagykövetségének feladatait. Az Észak-atlanti Tanács, a NATO-tagországok állandó képviselőinek döntéshozó szerve (NAC - North Atlantic Council) tegnapi ülésén döntött arról, hogy a NATO-val együttműködő országokban melyik nagykövetség kapja az ilyen megbízatást 2009-10-ben.

Az összekötő nagykövetségi rendszer keretében a tagállamok egy-egy partnerországban képviselik a Szövetséget. Az összekötői tevékenység legfontosabb célja a Szövetség és az adott partnerország közötti kapcsolatok elősegítése, illetve a NATO-val kapcsolatos információk tudatosítása az érintett országban. Podgorica nemrégiben hivatalosan is jelezte a szövetségnek, hogy mielőbb csatlakozni kíván a Tagsági Akciótervhez (MAP). 

Ide kapcsolódik, hogy a magyar kormány eleget tett az Európai Unió soros elnökségét 2009 első félévében betöltő, de Podgoricában nagykövetséggel nem rendelkező Csehország kérésének, így január 1-jétől Magyarország látja el az EU-elnökségi teendőket is Montenegróban.

A két feladat eltérő jellegű, azonban célkitűzéseiben szorosan összefonódik, s egyben a következetes nyugat-balkáni magyar külpolitika elismerése is. Ezáltal további lehetőségünk lesz arra, hogy aktívan támogassuk Montenegró, illetve a Nyugat-Balkán euro-atlanti integrációs törekvéseit.

Magyarország az elmúlt négy évben Horvátországban látott el NATO összekötő nagykövetségi funkciót, ám mivel az ország idén áprilisban meghívást kapott a szövetségbe, így zágrábi nagykövetségünk a 2009 áprilisára várt horvát csatlakozásig tesz eleget az összekötői teendőknek - közölte az MTI-vel Szentiványi Gábor szakállamtitkár, a Külügyminisztérium politikai igazgatója.

Szelestey Lajos
szóvivő

Ugrás vissza Ugrás vissza...