Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A MÁV Csoport is részt vesz a Múzeumok Éjszakája programban

Létrehozva: 2008. június 19.
Módosítás: 2008. június 19.
Forrás: MÁV Zrt.

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

MÁV Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2008. június 19.

A MÁV Csoport tagjai (különböző vállalatai) ebben az esztendőben jelentős részt vállalnak a Múzeumok Éjszakája rendezvény programjának színesítésében. A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton nosztalgiavonatok szállítják az utasokat, de vasútmodell-kiállítás is lesz. A Vasúttörténeti Parkban - közismert nevén a Füstiben - többek között hajtányozással, mozdonyvezetéssel kedveskednek a látogatóknak, továbbá működik majd a kerti vasút, a lóvasút és mozdonybemutatóra is sor kerül. A Dombóvári Vasúttörténeti Gyűjteményt is újjárendezik erre az éjszakára.

A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút első alkalommal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz.

Az esti órákban és éjszaka is közlekednek vonatok a Gyermekvasút vonalán 20:00 órától hajnalig. Egy hagyományos, dízelmozdonyos vontatású szerelvény, a gőzvontatású nosztalgiavonat és a nosztalgia motorvonati szerelvény szállítja majd az utasokat. A vonatokon egységesen 250 Ft-os menetjegy váltásával lehet utazni. Az éjszakai vonatok a Szépjuhászné és Hárs-hegy állomások közötti, úgynevezett panoráma ívben is megállnak majd, ahol az éjszaka fényeiben ragyogó csodálatos Budapest tárul az utasok szemei elé.

A Gyermekvasutasokért Alapítvány modellező szakköre esti-éjszakai vasútmodell kiállítást rendez. A bemutató Hűvösvölgyben, a szakkör saját kiállító termében 19:00-től hajnal 2:00 óráig látogatható. A kiállításon működő és épülő terepasztalokat, egy óriásmodell-összeállítást, vitrinben kiállított maketteket és érdekesnél érdekesebb vasúti relikviákat mutatnak be. A terepasztalokat a szakkör tagjai, jelenlegi és egykori gyermekvasutasok kezelik. A múzeumok éjszakáján a vasútmodell kiállítás díjmentesen látogatható.

Az éjszaka folyamán több alkalommal éjszakai erdei séta indul a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz Virágvölgy állomásról. A résztvevőket gyermekvasutas ifi-vezetők kísérik. Látogatható lesz a kilátótorony is, ahonnan Budapestre és környékére nyílik páratlan panoráma. A kilátótorony az év többi napján éjszaka zárva tart. A séta János-hegy állomáson ér véget. Az erdei séta időtartama oda-vissza összesen körülbelül másfél óra. Az éjszakai erdei sétán való részvétel díjmentes. Az éjszakai erdei séták Virágvölgy állomásról a következő időpontban indulnak: 20:30, 21:15, 23:20 és 0:20. A start a Hűvösvölgy állomásról 19:30-kor, 20:30-kor, 22:30-kor, illetve 23:30-kor induló vonatokkal közelíthető meg. A túra végpontjától, János-hegy állomásról továbbinduló vonatok 22:21-re, 23:23-ra, 1:05-re, illetve 2:05-re érkeznek vissza Hűvösvölgy állomásra.

Igazi kuriózum: Gyermekvasút busz a Vasúttörténeti Park és Hűvösvölgy között

Hűvösvölgy állomás és a Vasúttörténeti Park (Füsti Park) között Gyermekvasút busz néven autóbusz különjárat közlekedik majd. Útvonala érinti a Hősök terét, a Postamúzeumot és a Moszkva teret is. Hűvösvölgy állomás a BKV 956-os jelzésű menetrend szerinti éjszakai autóbuszjáratával, Virágvölgy és Csillebérc állomás a 921-es jelzésű autóbusszal, Széchenyi-hegy állomás az esti órákban a Fogaskerekű Vasúttal is megközelíthető. A Gyermekvasút busz, a menetrend szerinti éjszakai autóbuszjáratok és a Fogaskerekű Vasút csatlakozó járatai a részletes menetrendben megtalálhatók.

Tekintettel a késői időpontra, az esti és éjszakai órákban a Gyermekvasút állomásain és a vonatokon nem gyermekvasutas pajtások, hanem a nagyobbak, vagyis az ifi-vezetők teljesítenek majd szolgálatot.

A Magyar Vasúttörténeti Parkban hangulatvilágítással, zenével és finom, zamatos ételekkel várják a látogatókat.

Program:

- 18:00. - 01:00.:     Hajtányozás 

- 18:00. - 01:00.:     Mozdonyvezetés                                                   

- 18:00. - 01:00.:     Kerti vasút               

- 18:00. - 01.00:      Lóvasút                                                       

- 24:00. - 00:30.:     Mozdony bemutató

109.109; M61.001; 204-es; 328; Kormányzati motorkocsi; Árpád motorvonat.  

- 18:00.- 02.00.:      „200 éves a gőzmozdony" és „A vasúti pályainfrastruktúra fejlődéstörténete képekben" c. kiállítások megtekintése az I. és a II. emeleti kiállító termekben.

- 18.00. - 02.00.:     A 15-ös vágányon megtekinthetők a következő kocsik:

            3 részes Kádár, Hargita (13-as vágány), Orient tikfa, 56-os étkező.

Vonatok közlekednek:

- Nyugati pályaudvarról a Parkba:                                  19:40;            21:40 ;           22:40;

- Vasúttörténeti Parkból a Nyugati pályaudvarra:        19:10;            21:10;            22:10; 01:10.

Jegyárak:

A teljes-árú jegy 1200, a kedvezményes diákjegy 600 forintba kerül (6-18 éves kor között érvényes), hat éven aluliaknak pedig ingyenes a belépés. A jegymatrica egyszeri megvásárlásával a látogatók az eseményhez kapcsolódott összes múzeum programjain részt vehetnek, és megtekinthetik állandó és időszaki kiállításaikat is, és felszállhatnak a múzeumi buszjáratokra! Nyugdíjas jegy nincs! Az ingyenes jegy a Vasúttörténeti Park esetében a belépésre, a kiállításokra, a kiállított kocsikra és az éjfélkor kezdődő mozdonyparádéra érvényes. Az interaktív programokra ugyanúgy jegyet kell váltani, mint normál napokon. A kiállított nosztalgia kocsikon felügyelők vigyáznak a rendre, ill. információt adnak a kocsiról.

A Dombóvári Vasúttörténeti Gyűjtemény újjárendezett anyagának átadására is ezen az estén kerül sor.

Este fél hatkor kezdődik az ünnepség, ahol a MÁV Zrt. területi vezetője dr. Tahi József mond beszédet, majd a kiállítást átadja a nagyközönségnek - 23.00 óráig a belépés díjmentes lesz. A helyszín: Dombóvár, a volt Gazdasági Vasút épületet (Gyár u. 16).  

A Múzeumok Éjszakájára a MÁV-START Zrt. a rendezvényre utazóknak 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít.

Az alkalmi menettérti jegy megvásárolható bármely belföldi viszonylatban a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területén belül. A kedvezményes menetjegy leghamarabb június 21-én 00.00 órától vehető igénybe, a visszautazást június 22-én 24.00 óráig szükséges lebonyolítani. Az alkalmi menettérti jegy visszautazásra, a Múzeumok Éjszakája rendezvény belépőjének felmutatásával együtt érvényes. A belépő hiánya esetén az alkalmi menettérti menetjegyet jegyvizsgálatkor, teljes-árú menetjegyre egészítik ki menettérti útra és felszámolják a MÁV- START Üzletszabályzatában előírt pótdíjat is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...