Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A magyar kormány üdvözli a török zöldjelzést a Nabucco-nak

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2010. március 5.


A magyar, osztrák, bolgár és román törvényhozást követően tegnap a török parlament is ratifikálta a Nabucco gázvezeték projekt megvalósításáról az öt ország miniszterelnökei által 2009. július 13-án aláírt megállapodást. A magyar kormány üdvözli az eseményt, és megelégedését fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a ratifikációs folyamat gyorsan lezárult. Bízik abban, hogy a még szükséges jogi lépéseket követően a Megállapodás az elkövetkező hónapokban hatályba lép.

A Nabucco project Magyarország energiabiztonsága megerősítésének kulcs beruházása. Kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy hazánk az energiaellátás területén több lábbra álljon.

Hazánk aktív és kezdeményező szerepet játszott azoknak a tárgyalásoknak a beindításában és sikeres lebonyolításában, amelyek eredményeként a Nabucco gázvezeték felépítéséhez és működtetéséhez szükséges nemzetközi jogi keretet biztosító Megállapodás létrejöhetett, 2009. október 19-én pedig elsőként ratifikálta a dokumentumot. Ígéretesnek tartjuk azokat a kézzelfogható eredményeket, amelyek a Nabucco project előkészítésében az elmúlt időszakban megszülettek. Úgy véljük, hogy a Nabucco jó úton halad a megvalósulás felé, amit a jövőben is minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszünk majd elősegíteni.

A Nabucco vezetékkel, a Lengyelországba tervezett északi és a horvátországi déli cseppfolyós gázterminálokkal 2014-re megvalósulhat a közép-kelet-európai országok energiabiztonságát megerősító új biztonsági háromszög. A háromszög megvalósításáról február végén Budapesten fogadott el közös nyilatkozatot tíz közép-kelet-európai ország.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...