Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye az adóelőleg-nyilatkozatokról

Létrehozva: 2011. január 7.
Módosítás: 2011. január 7.
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Sajtó- és Kommunikációs Főosztály
2011.01.07.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján megjelentek az adóelőleg nyilatkozatok javasolt mintái. Ezeket a nyilatkozatokat annak kell kitöltenie, és a munkáltatónak átadnia, aki az adóelőleg megállapítása során

• a családi kedvezményt,
• az adójóváírást, vagy
• a súlyos fogyatékosság után járó személyi kedvezményt igénybe kívánja venni. (http://www.apeh.hu/bevallasok/adatlap/adoeloleg_2011.html)

A családi kedvezmény kiemelkedő jelentőségű, mivel az három eltartott gyermek esetén akár 99 000 forinttal csökkentheti a család havi adóterhelését.
A felsorolt kedvezményeket a munkáltató csak abban az esetben veheti figyelembe a személyi jövedelemadó előlegének megállapítása során, ha a munkavállaló az adóelőleg-nyilatkozatot megteszi. Ilyen nyilatkozat hiányában a fenti kedvezményeket a magánszemély csak a bevallásában, 2012 első felében érvényesítheti.
Ez például azt jelenti, hogy amennyiben egy munkavállaló bruttó 150 ezer forint havi fizetéséből tartja el egy kiskorú gyermekét, és nem teszi meg a családi kedvezményről és az adójóváírásról szóló adóelőleg nyilatkozatokat, akkor a fizetéséből a munkáltató 22 100 forinttal több adót von le, mint amennyit ténylegesen fizetnie kellene. Ebben az esetben a magánszemély akár egy évet meghaladó időszakban is „hitelezni” fog a magyar államnak.

Az adóelőleg-nyilatkozatokat a bérszámfejtést megelőzően – akár január 20-ai határidőig – kell a munkáltató számára átadni két példányban. A családi kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozat megtételével különösen érdemes sietni, mivel azt közös háztartásban nevelt gyermek(ek) esetén mindkét házastársnak, közös gyermek(ek) esetén mindkét élettársnak, illetve mindkét szülő munkáltatójának is alá kell írnia.

Ugyancsak megjelent a költségelszámolással kapcsolatos adóelőleg-nyilatkozat javasolt mintája is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...