Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kereskedelmi gázolaj – Lejár a határidő!

Létrehozva: 2011. február 12.
Módosítás: 2011. február 12.
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Sajtó- és Kommunikációs Főosztály
2011.02.12.


A jövedéki szabályozásban 2011. január 1-jével bevezetett, a kereskedelmi gázolaj felhasználásához kapcsolódó jövedéki adó-visszaigénylést érintően a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szervezésében a NAV Központi Hivatal Jövedéki Főosztálya közreműködésével országosan – 5 helyszínen – szakmai konzultációk megtartására került sor.

A szakmai konzultációkon mintegy 250 vállalkozó vett részt. A konzultációk jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a vállalkozók részletesen megismerjék a kereskedelmi gázolaj felhasználásához kapcsolódó nyilvántartásba vételi eljárást és a jövedéki adó-visszaigénylés menetét. A vállalkozók a konzultációk során teljes körű tájékoztatást kaptak gyakorlati kérdéseikre.

Kérelmet nyújthat be a jövedéki adó visszaigénylésére azon személy (például fuvarozó vagy busztársaság), aki közúti árufuvarozásra szolgáló, legalább 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművel, nyerges vontatóval közúti árufuvarozást, vagy autóbusszal személyszállítást végez és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartásba vette. A regisztrációhoz szükséges nyomtatvány, kitöltési útmutató valamint a benyújtásra vonatkozó tájékoztató letölthető a NAV honlapjáról (http://nav.gov.hu)

A szakmai konzultációkon elhangzottaknak is köszönhetően – a témakör ismertetésének eredményeként – a vállalkozók ez idáig a vámhatósághoz a kereskedelemi gázolaj jövedéki adójának visszaigényelhetőségével összefüggő nyilvántartásba vételhez 415 kérelmet nyújtottak be. A nyilvántartásba vétellel összefüggésben hangsúlyozandó, hogy azon vállalkozóknak, akik már 2011. április 20-val szeretnének jövedéki adót visszaigényelni, 2011. február 15-ig (tehát a jövő hét keddel bezárólag) kérelmezniük kell a nyilvántartásba vételt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...