Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csökkenő forgalom, kevesebb várakozás, több benzin

Létrehozva: 2012. április 19.
Módosítás: 2012. április 19.
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által az ukrán határszakaszon az üzemanyag-turizmus visszaszorítása érdekében bevezetett intézkedések következtében a határátkelők forgalma 24 %-kal, az átlagos várakozási idő 46 %-kal, a behozott üzemanyag mennyisége pedig 32%-al esett vissza. Ugyanakkor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei legális üzemanyag kutakon értékesített benzin mennyisége az intézkedés bevezetését megelőző egy év alatt 11,7 %-kal, míg a gázolajé 4,3%-kal nőtt annak ellenére, hogy országosa mindkét üzemanyag forgalma visszaesést mutat.

Az ukrán határszakaszon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal március elejétől fokozottan ellenőrzi az üzemanyag vám- és adómentes, magáncélú behozatalát. Ennek összetett feltételi:

  • a behozatal kizárólag alkalmi jellegű és
  • az üzemanyagot személyes használatra hozzák be és
  • az üzemanyagnak sem a jellege, sem a mennyisége nem utal kereskedelmi mennyiségű behozatalra.

Amennyiben a feltételek valamelyike nem teljesül, az üzemanyag csak jövedéki adó és általános forgalmi adó megfizetése után hozható be Magyarország területére!

Az ellenőrzés tapasztalatai, valamint a magyarországi üzemanyagtöltő-állomások az intézkedést megelőző egy éves időszakra vonatkozó forgalmi adatainak elemzése alapján az alábbiak állapíthatóak meg:

Benzinforgalom: Az Észak-alföldi régióban vizsgált megyékben a benzinforgalom összesítve, az előző év március havi adataihoz képest 0,59%-kal emelkedett, ebből a legnagyobb mértékű növekedés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, ahol 8,75%-ot tett ki. Az éves országos átlaghoz viszonyítva ez 11,7%-os növekedést jelent. (Országosan az értékesített benzin mennyisége ugyanezen időszakra 3 %-os csökkenést mutat!)

Gázolajforgalom: Az Észak-alföldi régióban vizsgált megyékben a gázolajforgalom összesítve az előző év március havi adataihoz képest 5,61%-kal nőtt. Ez különösen jó eredmény az országos adatok tükrében, hiszen az országos átlagos változáshoz képest 7,1%-kal emelkedett a gázolajforgalom az észak-alföldi megyékben, ezen belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 4,3%-os növekedést mutat. (Országosan az értékesített gázolaj mennyisége ugyanezen időszakban 1,52 %-kal csökkent!)

A vizsgált adatok nyomán elmondható, hogy az országos visszaesés mind a benzin, mind a gázolaj forgalom tekintetében 2012 márciusában továbbra is megfigyelhető, amely az üzemanyag árak folyamatos emelkedésének hatása. Ugyanakkor az országos visszaesés ellenére az Észak-alföldi régióban, továbbra is tapasztalható egy erőteljes dinamikájú növekedés, ami nem magyarázható a szezonális hatásokkal.

A magyar-ukrán határon áthaladó utasforgalomban ugyancsak változások figyelhetők meg az intézkedést megelőző egy év vonatkozásában, ugyanis 2011 és 2012 márciusának adatait összehasonlítva kiderül, hogy az Ukrajna felől belépő gépkocsik számában 24%-os visszaesés tapasztalható, míg a behozott üzemanyag mennyisége 32%-kal csökkent. A forgalom visszaeséséből következik, hogy jelentősen, 46 %-kal csökkent az ukrán határszakaszon a várakozási idő (Záhonyban 64%-kal!), így turisták gyorsabban léphetnek át a határon.

Figyelembe véve hogy az említett térségben az országos átlagnál is magasabb visszaesés lett volna várható, továbbra is érvényes az a megállapítás, hogy az üzemanyag forgalmazás a határról a legális üzemanyagtöltő állomások irányába tevődik át, köszönhetően a határon bevezetett intézkedéseknek, amelyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a továbbiakban is folytat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...