Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kövesse nyomon 1%-át!

Létrehozva: 2012. szeptember 17.
Módosítás: 2012. szeptember 17.
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A NAV új szolgáltatásának köszönhetően mindenkinek lehetősége van arra, hogy megnézze kedvenc civil szervezetének, választott egyházának idén hányan ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1%-át. A táblázat ezen kívül azt az összeget is tartalmazza, amelyhez a kedvezményezettünk – köszönhetően saját rendelkező nyilatkozatunknak is – hozzájuthat.

Több mint kétmillió magánszemély döntött személyi jövedelemadója 1%-ának sorsáról. A felajánlások összege megközelíti a 12,5 milliárd forintot. A NAV honlapján (www.nav.gov.hu) elérhető táblázat pontosan – név szerinti bontásban – megmutatja, hogy az egyes civil és egyházi kedvezményezett hány magánszemély bizalmát (egyben rendelkező nyilatkozatát) nyerte el, és azt, hogyan osztoznak a felajánlott 12,5 milliárd forinton. 

A táblázatba azok a szervezetek kerülhetnek be, amelyek a magánszemélyek 1%-os felajánlásaiból legalább 100 forintot össze tudtak gyűjteni.

Csaknem 31 ezer civil szervezetnek a NAV már augusztus 31-ig postára adta felhívó-tájékoztató levelét. Ebben tájékoztatta az egyelőre még csak ún. „potenciális” kedvezményezetteket a felajánlott összeg várható nagyságáról. Ahhoz, hogy a lehetséges kedvezményezett civil szervezet ténylegesen megkaphassa a táblázatban szereplő összeget (a magánszemélyek által felajánlott 1%-okat), a jogalkotók által meghatározott feltételek teljesítését – a 1237A számú adatlap benyújtásával – igazolnia kell. A NAV pedig már – a törvényi feltételek fennállása esetén – a benyújtást követő 30 napon belül át is utalja a magánszemélyek felajánlásából összegyűlt pénzt a civil szervezetnek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...