Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KIVA: új adózási forma a kisvállalatoknak

Cikk:

A legfeljebb 25 főt foglalkoztató és 500 millió forintot meg nem haladó bevétellel rendelkező vállalkozások választhatják az új adózási módot december 20-ig.

A kisvállalatok adóterheit csökkenti, valamint a foglalkoztatottságot növelheti a 2013. január 1-jétől induló új adózási forma, a kisvállalati adó, röviden a KIVA. A KIVA-t azok a legfeljebb 25 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, melyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az 500 millió forintot, és a bejelentkezéskor adótartozása nem több mint 1 millió forint.

A kisvállalati adó mértéke a törvény által meghatározott adóalap 16 százaléka, melynek teljesítésével az adóalany mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A kisvállalati adó 2013-ra választható először, amennyiben a vállalkozás 2012. december 1-je és 20-a között az erre a célra szolgáló 12T203KV jelű nyomtatványon, elektronikus úton bejelenti ezen szándékát az adóhatóságnak.

A kisvállalati adóról bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (06-40/42-42-42). A bejelentkezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók megtalálhatók az adóhatóság honlapján (www.nav.gov.hu) is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...