Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Alanyi mentesség katásoknak év közben is

Létrehozva: 2013. január 8.
Módosítás: 2013. január 8.
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A katát választók akár évi egy bevallásra csökkenthetik adminisztrációs kötelezettségüket. Ehhez az is szükséges, hogy – amennyiben így döntenek - alanyi mentesek legyenek az áfában. A katát választó korábbi evaalanyok év közben is választhatják az alanyi áfamentességet.

A kata nincsen befolyással a vállalkozások áfával kapcsolatos kötelezettségeire. Így minden esetben a katás vállalkozásnak kell meghoznia a döntést, hogy célszerű-e az alanyi mentességet választani. Azt, hogy ezt mikor lehet választani az adott vállalkozás státuszától, adózási módjától függ.

A katát választó korábbi eva-alanyok az általános forgalmi adó szempontjából új adóalanynak minősülnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy év közben az evából katába átlépő vállalkozások év közben is választhatják az alanyi áfamentességet.

A tevékenységüket kezdő vállalkozások a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg választhatják a katával együtt az alanyi adómentességet is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki január közepén  úgy dönt, hogy új céget alapít vagy egyéni vállalkozó lesz, akkor cége, vállalkozása katás és alanyi mentes is lesz – amennyiben mindkettőt kéri a bejelentő lapon.

Ugyanez a választási lehetőség nincs biztosítva azoknak a cégeknek, egyéni vállalkozóknak, akik a társasági adó vagy a személyi jövedelemadó hatálya alól lépnek át a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá év közben. Ezek a vállalkozások már a kata választását megelőzően is áfaalanyok voltak. A törvény több mint 20 éve változatlan szabálya szerint december 31-éig választható – a következő évre - az alanyi mentesség.

Annak a vállalkozásnak, amelyik alanyi mentes volt 2012-ben, nem kell újabb bejelentéssel megerősítenie a döntését. Választása egészen addig szól, ameddig ezt egy változás-bejelentéssel meg nem változtatja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...