Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A munkáltatói adómegállapítás választásának határideje: 2013. január 31.

Cikk:

A magánszemély – adóbevallás benyújtása helyett – a munkáltató közreműködésével tehet eleget a 2012. évi adókötelezettségének, ha a munkáltató vállalja az adó megállapítását. Tavaly a magánszemélyek 15%-a bízta munkáltatójára bevallása elkészítését. 

A magánszemély 2013. január 31-éig írásban, a 12NY29 számú nyilatkozat kitöltésével kérheti, hogy a 2012. évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója állapítsa meg és számolja el a különbözetet. A nyilatkozat és a hozzá tartozó tájékoztató letölthető a NAV honlapjáról. Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, (12NY30. számú) nyilatkozatában ezt a tényt is közölnie kell.

A munkáltató nem köteles elfogadni a magánszemély adómegállapítást kérő nyilatkozatát. Abban az esetben, ha a munkáltató nem vállalja a munkáltatói adómegállapítást, úgy köteles tájékoztatni a magánszemélyt az adónyilatkozat (söralátét) vagy az egyszerűsített bevallás benyújtásának lehetőségéről.

A magánszemély akkor kérheti a munkáltatói adómegállapítást, ha 2012-ben kizárólag a munkáltatójától – egymást követően fennálló munkaviszonyok esetén a korábbi munkáltatóktól – szerzett bevallási kötelezettség alá eső, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott jövedelmet. A magánszemély az adómegállapításhoz szükséges igazolásokat, ideértve a korábbi munkáltatótól kapott igazolást is, 2013. március 20-áig köteles a munkáltatójának átadni.

Ha az adót nem a munkáltató állapítja meg, akkor a magánszemély

  • 2013. február 15-éig választhatja az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást, vagy
  • 2013. május 21-éig (egyéni vállalkozók, áfa-fizetésre köteles magánszemélyek február 25-éig) személyijövedelemadó-bevallást köteles benyújtani.
Ugrás vissza Ugrás vissza...