Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Támogatói adománnyal rendelkező önkéntes kölcsönös pénztári tagok szja-bevallását nem készítheti el munkaadójuk

Létrehozva: 2014. január 17.
Módosítás: 2014. január 17.
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az önkéntes kölcsönös pénztári tag egyéni számláján jóváírt támogatói adomány egyéb jövedelemként adóköteles. Az ezen a jogcímen megszerzett jövedelem után az adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell a magánszemélynek megfizetnie.

A 2013. évtől változás, hogy a támogatói adomány után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni a magánszemélyeknek. Mivel az említett egészségügyi hozzájárulást az adózóknak kell megfizetni, ezért a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást a jövedelem 78%-a után kell kiszámítani.

Fontos tudni, hogy a változás miatt a 2013. adóévre vonatkozóan a támogatói adományban részesülő személyek munkáltatói adómegállapítást, illetve az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített adóbevallást nem kérhetnek, bevallási kötelezettségüknek a 1353 számú személyi jövedelemadó bevallással kell eleget tenniük.

A nyomtatvány kitöltésében segítséget nyújt a 1353 számú bevalláshoz kapcsolódó kitöltő program, mely a www.nav.gov.hu honlapon a „Kiemelt témák” kategóriában található „SZJA” menüpont használatával néhány kattintással telepíthető.

Ugrás vissza Ugrás vissza...