Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A NEFMI Egészségügyi Államtitkárság álláspontja az otthonszülésről

Cikk:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Egészségügyért Felelős Államtitkárság
Budapest, 2010. október 6.


A tervezett, intézeten kívüli (otthon-) szüléssel kapcsolatosan a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Egészségügyért Felelős Államtitkárságának álláspontja a következő:

Az anya joga eldönteni, hogy gyermekét hol akarja világra hozni, de arra fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az  otthonszülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei nem adottak ma Magyarországon. Az előző kormányzat kiemelt felelőssége, hogy ígérete ellenére az otthonszüléshez szükséges feltételek nem javultak az előző években. Mivel a mentőszolgálatot a működőképesség szélére sodorta a szocialista kormány, illetve a szülészeti ellátás körülményei romlottak, az otthonszülés kapcsán felmerülő esetleges szövődmények elhárítását  ellátási nehézségek is akadályozhatják.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága azt kéri, hogy az otthonszülés mellett döntő nő tájékozódjon azokról a veszélyekről, amelyek a jelenlegi helyzetben az újszülött és az édesanya biztonságát veszélyeztetik.

A kormány érzékeli a helyzet súlyosságát és a terület szabályozatlanságát, ezért a NEFMI Egészségügyi Államtitkársága jelenleg is dolgozik az otthonszülés szakmai minimumfeltételeinek kialakításán és ezek jogszabályba foglalásán.

Ugrás vissza Ugrás vissza...