Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megállapodás született az elektronikus szavazás kiterjesztéséről

Létrehozva: 2011. március 29.
Módosítás: 2011. március 29.
Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Új Nemzedék Jövőjéért Miniszteri Biztos
Budapest, 2011. március 29.


Az Új Nemzedék Jövőjéért elnevezésű ifjúságpolitikai program kiemelt prioritásként kezeli a gyakorlatorientált digitális tudást és ennek részeként az elektronikus választást. Annak érdekében, hogy az interneten történő szavazás a jövőben minél szélesebb körben megvalósulhasson Mihalovics Péter, a programért felelős miniszteri biztos, együttműködési megállapodást kötött Nagy Dávid a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökével és Horváth Dávid, a NetMiniszterelnök online verseny nyertesével, az internetezők választott képviselőjével.

A miniszteri biztos, a HÖOK elnöke és a NetMiniszterelnök az elmúlt héten tartott  szakmai találkozón közösen megerősítették, hogy az ifjúságpolitikai kérdésekben való együttműködés konkrét kezdeményezésekben is testet ölthet, a résztvevők által ismertetett szakmai elképzelések megegyeznek.

Az egyeztetésen elhangzott, hogy a papíralapú szavazások megtartása mellett, előremutató lenne minél szélesebb körben terjeszteni az elektronikus HÖK választás lehetőségét. Példaértékűnek és továbbgondolásra is alkalmasnak tartották pl. a BME Villamosmérnöki karán megtartott képviselőválasztást. Eddigi tapasztalatok alapján ez az újonnan meghonosított technika nagyban hozzájárulhat, hogy minél többen szavazzanak; azaz a demokráciában való aktív részvételre ösztönözhet, ami az egyik alapvető célja az Új Nemzedék Jövőjéért programnak.

Mihalovics Péter is egyetértett Horváth Dávid felvetésével, miszerint a digitális írástudatlanságot csökkenteni kell, és átgondolt tananyagra van szükség az oktatásban. Fontos, hogy gyakorlatorientált, használható készségeket sajátítsanak el a fiatalok, a hallgatók pedig olyan tudást kapjanak, amely biztosítani képes a digitális világ lehetőségeinek kihasználását, veszélyeinek feltérképezését. A szakpolitikai kérdésekben további egyeztetések körvonalazódtak a HÖOK és a NetMiniszterelnök valamint Nyitrai Zsolt, infokommunikációs államtitkár között is.

A miniszteri biztos számára fontos az együttműködés az olyan „alulról” szerveződő, ifjúsági képviseletekkel is, mint amilyen a HÖOK és a NetMiniszterelnök.
A felek az egyeztetést a HÖOK éves vezetőképzőjén, 2011. április 8-án, Siófokon még folytatják.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...