Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kiszélesített pályázati lehetőség a rezidenseknek

Létrehozva: 2011. augusztus 22.
Módosítás: 2011. augusztus 22.
Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Egészségügyért Felelős Államtitkárság
2011. augusztus 22.


Újabb pályázati kört hirdet az Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Egészségügyért Felelős Államtitkársága a „Szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos Ösztöndíjára” és a „Szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly Ösztöndíjára”. Az új pályázati kiírás hamarosan megjelenik az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján és az Egészségügyi Közlönyben is.

A szakorvos jelöltek anyagi körülményeinek javítását, valamint itthon és pályán tartását célzó programot az államtitkárság a júliusi bejelentésének megfelelőn kiszélesíti. A ma záruló pályázati körben azok jelentkezhettek, akik az idén, augusztus 20-a előtt kapták meg az általános orvosi oklevelüket. (Ők a várható végzetteknek csak egy részét képezik.) Közülük ma délig – a ma éjfélig tartó határidő előtt – 99 szakorvos-jelölt és 11 szakgyógyszerész-jelölt adta be pályázatát az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalhoz. Az újabb pályázati körben hamarosan már azok is jelentkezhetnek az ösztöndíjra, akik csak a hónap végén, esetleg október-novemberben tesznek záróvizsgát. Az államtitkárság a programot kiterjeszti azok számára is, akik még legalább három évig részt vesznek a szakorvos képzésben, vagyis minden jelenleg, a végzést követő két éves törzsképzésben résztvevő rezidensre.

Az államtitkárság július közepén hirdetett ösztöndíjprogramja a jelenlegi bérükön felül további havi nettó 100 ezer forinttal kíván a szakorvos- és szakgyógyszerész jelöltek jövedelmi helyzetén javítani. A pénzt pályázati úton, ösztöndíj formájában kaphatják az első szakvizsga megszerzéséig a teljes szakképzési időre azok az orvosok, akik vállalják, hogy a szakképzés befejezését követően legalább annyi ideig dolgoznak Magyarországon, amennyi ideig a programban támogatásban részesülnek. A pályázóknak ugyanakkor kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy a betegellátással összefüggésben hálapénzt, informális kifizetéseket nem fogadnak el.
 
Emellett az államtitkárság korábbi bejelentésének megfelelően ettől az esztendőtől kezdve folyamatosan lehet belépni a rezidensképzésbe is. A belépők évente egyszeri, bruttó 127 ezer forint költségtérítésre is jogosultakká válnak, például a képzéssel összefüggő szállás, vagy utazás megoldásához. A bérfeszültségek enyhítése, az orvosképzés szakmai tartalmának javítása és annak számonkérhetősége érdekében 2011 utolsó negyedévében várható a rezidenseket képző mentorok és tutorok díjának emelése, illetve az erre vonatkozó szabályok felülvizsgálata.

Jelenleg folyamatban van 12 milliárd forint uniós forrásból a rezidensekéhez hasonló, adó- és járulékmentes két éves ösztöndíj program előkészítése is, amellyel a tárca a törzsképzést befejező, az első szakvizsgájukra készülő szakorvosjelölteket, a második szakvizsga vagy magasabb végzettség megszerzése miatt képzésben résztvevő szakorvosokat és szakdolgozókat, továbbá az őket helyettesítő munkatársaikat szeretné támogatni.  Emellett 2011-től a szakorvosok és szakdolgozók 5 évenként kötelezően előírt továbbképzésének költségeihez is hozzájárul a kormányzat.

Az intézkedések célja, hogy a most végző szakorvosjelöltek itthon találják meg számításaikat és fokozatosan javuljon az őket képző szakemberek anyagi és társadalmi megbecsülése is.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága az egészségügyben dolgozók megbecsülése érdekében hamarosan további intézkedéseket tesz.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...