Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Végéhez közeledik a fertődi Esterházy-kastély helyreállításának első szakasza

Létrehozva: 2012. január 18.
Módosítás: 2012. január 18.
Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Befejezéséhez közeledik a fertődi Esterházy-kastély helyreállításának első szakasza, amelyet a Nemzeti Gondnokság 1,6 milliárd forintos Új Széchenyi Terv keretében biztosított támogatásból végez. Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága meghívására január 18-án a helyszínre látogatott, hogy megtekintse a munkálatokat.

A projekt törzsét alkotó restaurálási feladatok (festő restaurálás, fa restaurálás, belső és külső kő restaurálás, kályha restaurálás, és fém restaurálás) az eredeti ütemtervnek megfelelően haladnak csakúgy, mint a kivitelezési feladatok (külső homlokzat felújítás, bábszínháztető rekonstrukció, díszterek építőmesteri munkái, belső udvar és parkoló). A teljes körű befejezés idén tavaszra várható.

Az első ütemmel párhuzamosan végzik a 2011 tavaszán aláírt újabb támogatási szerződéssel lekötött, közel kétmilliárd forint költségű munkálatokat. Ennek során többek között restaurálják a kínai lakk kabinetet, a fogadótér és a porcelánszoba falképeit, elvégzik a télikert szintsüllyesztését, a gránátos házak homlokzati felújítását, elkészül a fogadóépület, amelyben az üzemeltetéshez kapcsolódó funkciók mellett szolgáltató és vendéglátó terek létesülnek, és helyreállítják a Bábszínház–Narancsház épületegyüttesét, valamint a hozzá kapcsolódó földszintes szárnyat is.

Ugyancsak idén kezdődik a magyar Versailles-nak is hívott épület három fontos parkrésze: az angolkert, az északi park nyugati területe és a rózsakert revitalizációja, amelyre 200 millió forint áll rendelkezésre. Ez utóbbiban a helyreállítás után 20 000 rózsatő pompázhat, a magyar rózsafajták legteljesebb gyűjteményének adva helyet.

A második ütem és a park rendezésének munkálatai várhatóan 2013-ban zárulnak.

Hammerstein Judit és a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vezetői áttekintették a kastély-együttes felújításának és fejlesztésének további lehetőségeit. A kész projekttervek között van a főépület melletti kiskastély önálló rendezvényközponttá alakítása, a Mária Terézia lakosztály helyreállítása (a királynő 1773-as vendégeskedése során a fejedelmi pompával kialakított első emeleti részben szállt meg), valamint az „Eszterházi tündérkert” terv, amelynek során gyermekmúzeum és műhelykomplexum létesülne „vizes” foglalkoztatóval, a távol-keleti hagyományokra építő kínai kézműves teremmel és a kreatív játszóházzal.

Szintén az Új Széchenyi Tervben rendelkezésre álló forrásokat céloz meg a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-vel együtt kimunkált terv, amely a kastélytól délre elterülő történeti parkrész, a Lés-erdő és a kastélypark közös hasznosításának kialakítását célozza.

A magyar épített örökség egyik kiemelkedő, jelentős szellemi örökséget is hordozó műegyüttese, a fertődi Esterházy-kastély eddig mintegy 4 milliárd forint támogatást nyert. Amennyiben az újabb projekttervek is sikeresek lesznek, Fertőd–Eszterházán 2013-ig mintegy 5 milliárd forintos helyreállítási és fejlesztési beruházás valósulhat meg. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatja a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának projektszemléletű munkáját, mivel a kastély rehabilitációja úgy szolgálja az értékek megőrzését és hasznosítását, hogy párhuzamosan turizmust fejleszt, munkahelyeket teremt, és az egész térség fejlődésére pozitív hatást fejt ki.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...