Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jövedelempótlékkal kompenzálhatják a kismamákat

Cikk:

A Kormány döntése értelmében azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése 2012. január 1-től jövedelempótlékra jogosultak. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny mai számában jelent meg.
 
A 2012. január elsején életbe lépett adójóváírás megszüntetését a közszférában jövedelem kiegészítéssel, a versenyszférában pedig a bruttó bérek emelésének ösztönzésével ellensúlyozza a Kormány. Az adójóváírás megszűnésének hatására a bruttó 202 ezer forint alatti havi terhességi-gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj személyi jövedelemadó terhe is nő, amit a Kormány jövedelempótlékkal kompenzál.  
 
A 2012. január 1. előtt megállapított Gyermekgondozási díj (Gyed) és Terhességi-gyermekágyi segély (Tgyás) esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban. Ezért a már megállapított ellátások esetében olyan kiegészítő juttatás bevezetése szükséges, amely biztosítja, hogy az ellátás nettó összege ne csökkenjen. Hosszabb távon pedig a megemelt keresetek alapján a következő évekre megállapított Gyed és Tgyás összegek is emelkednek majd.
 
A kormányrendelet alapján jövedelempótlékot az a szülő kap, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben részesült. Ugyanez érvényes a gyermekgondozási díjra is. A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az igénylő igénybe veszi-e a családi kedvezményt, és ha igen, hány gyermek után. Figyelembe kell venni azt is, hogy 2011. évre vonatkozóan az illető igénybe vette-e az adójóváírást. Mindezekről az ellátásban részesülőknek a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerveinél, amennyiben az ellátást a társadalombiztosítási kifizetőhely folyósítja, akkor ott kell a nyilatkozatot benyújtaniuk. Az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a következő napokban minden olyan kismama részére, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást postázza a szükséges nyilatkozatot, amelyet a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb május 31-ig kitöltve, postán - vagy személyesen - vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez. Aki a május 31-i határidőig kéri a jövedelempótlékot, az januárig visszamenőleg kapja meg a kompenzációt. Aki azonban a határidőt követően nyújtja be igényét a folyósító szervhez, csak a beadást követő hónaptól lesz jogosult a juttatásra, visszamenőlegesen nem. A nyilatkozat elérhető továbbá az OEP honlapján (www.oep.hu), valamint a fővárosi és megyei egészségbiztosítónál, illetve a kifizetőhelyeknél.

Ugrás vissza Ugrás vissza...