Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A NEFMI Egészségügyi Államtitkárságának közleménye

Cikk:

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága szakmai szempontok alapján hozza meg döntéseit az egészségügyi struktúraátalakítás során. Az intézkedések célja, hogy a betegutakat és a betegbiztonságot figyelembe véve a jelenleginél egy jóval hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre, amelynek minőségi szolgáltatásaihoz anyagi helyzetétől függetlenül, szükséglete szerint egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára. Az átalakítás alapja a betegközpontúság, a transzparencia, és ennek tükrében lépcsőzetesen történik a struktúra kialakítása. Úgy rendezzük át a meglévő kapacitásokat, hogy biztosítsuk a betegek legrövidebb időn belüli hozzáférését az állapotuknak legmegfelelőbb, biztonságos és jó minőségű ellátáshoz.

A mai napon több információ is tévesen jelent meg a sajtóban a kórházak állami kézbe történő átvételével kapcsolatosan, ezért fontosnak tartjuk az alábbiak tisztázását:

Mint ismeretes az egészségügyi szolgáltatók tekintetében az állam központi szerepvállalása már elkezdődött. Első ütemben 2012. január 1-jétől a fővárosi és a megyei kórházak kerültek a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) fenntartása alá.  A kormány szándéka szerint 2013. január 1-jéig pedig a városi kórházakat és a járóbeteg-szakrendelőket is átveszi az állam. A következő ütemben várhatóan 2012. május 1-jéig az összes aktív fekvőbeteg ellátást is nyújtó városi kórházak átvételére kerül sor.

Mindemellett hangsúlyozzuk, hogy a GYEMSZI munkatársai az elmúlt hónapokban felmérték a hazai kórházak kapacitásait, a humánerőforrás helyzetet, illetve megvizsgálták a betegutakat. Ezek ismeretében néhány héttel ezelőtt az Egészségügyért Felelős Államtitkárság és a GYEMSZI képviselői személyesen látogatottak el az integráció, illetve funkcióváltás szempontjából elsősorban érintett aktív ellátást végző fekvőbeteg intézményekbe. A fekvőbeteg struktúra 2012. május 1-jéig megvalósuló változásával kapcsolatos javaslatait a GYEMSZI átadta az ágazati vezetésnek, illetve az OTH-nak. A hivatal ennek megfelelően legkésőbb március 31-ig készíti el az ezekre vonatkozó határozatokat és működési engedélyeket.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...